Rybářský rozcestník

Záhumenný – rybník

Rybník se nachází zhruba 10 km od Moravských Budějovic. Rozlévá se na necelých třech hektarech. Kolem rybníku je rovina, v některých místech mírný svah. Rybník není průtočný, je to nebesák. K chytání není potřeba nic jiného, než trocha štěstí a udice. Pokud žádnou nevlastníte nebo vezmete s sebou přítele, který žádnou nemá, může si ji u nás zdarma půjčit. Rybářský lístek není potřeba! Jedná se o soukromý rybník. V rybníku se nachází: kapr, amur, lín, KOI kapr, okoun, parma, štika, sumec, candát a bílá ryba. Pokud se chystáte zůstat přes noc, je tu pro Vás nachystaná chatka pro dvě osoby. Je zde i možnost stanování hned u rybníku. Asi pět minut chůze od areálu je hospůdka i potraviny. Lze si zapůčit loďku pro zakrmování, chytání nebo jen tak na projížďku. Celý areál rybníku se dá po domluvě se správcem pronajmout na podnikové akce, partu přátel a podobně.

Záhumenný - rybník

Lokalita

Lesonice u Moravských Budějovic

Lesonice

675 44

GPS 49.111902, 15.754438

Kontakt

Jiří Vašina ml.

732 841 995

vacica01@seznam.cz

www.rybnik-zahumenny.webnode.cz

Povolenka

ano

Rozloha rybníku

2,5 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím