Rybářský rozcestník

Vášův mlýn – sportovní rybolov

Na severním okraji jižních Čech, asi kilometr od města Milevska, stojí na samotě pod hrází stejnojmenného rybníka Vášův mlýn. Je jedním z mlýnů na Milevském potoce, pravostranném přítoku říčky Smutné, která ústí v Bechyni do Lužnice. Soukromý rybník Váša o výměře 6 ha byl vybudován v roce 1995 na místě původního rybníka strženého povodní v květnu 1940. Rybník je bohatě zarybněn: Kapr, Amur, Lín, Štika, Candát, Okoun, Bílé ryby. Chytá se zde denně od poloviny dubna do poloviny října. Břehy jsou upravené, místa vyhrazená k lovu jsou v terénu vyznačena tabulkami, ostatní plocha je ponechána jako klidová zóna. Parkovat lze bezplatně na vyhrazeném místě 50 m od hráze. Při každé návštěvě je rybář povinen se nejprve ohlásit v chatce s občerstvením na hrázi rybníka. Pokud není obsluha přítomna
ohlásí se na tel. 721 341 397 nebo 776 693 590. Rezervaci míst zajišťujeme pouze skupinám nad 4 osoby.

Vášův mlýn - sportovní rybolov

Lokalita

Vášův mlýn 594

Milevsko

399 01

GPS 49.4668511, 14.3656553

Kontakt

Stanislav Smrt

776 693 590

mlynvasuv@seznam.cz

www.vasuvmlyn.cz

Povolenka

ano

Rozloha rybníku

6 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím