Rybářský rozcestník

Jezero za Valem

Jezero Za Valem se nachází v polabí, obklopeno přírodou, v klidném prostředí borového lesa. Jezero je vhodné pro rodiny s dětmi, přístupné břehy, písečné pláže. Revír je dobře dostupný – cca 2km od sjezdu 35 (dálnice Praha- Hr.Králové) a 6km od města Poděbrady. Jezero má rozlohu 4ha, hloubku od 1,5 do 3,5m, dno je převážně písčité. Revír je velmi dobře zarybněn: kapr do 15kg, štika, candát a okoun trofejních velikostí + další druhy ryb. Lov povolen pouze z pěti vyhrazených lovných míst, chytá se na dva pruty – po dohodě možno lovit na tři pruty. Přívlač povolena po celém jezeře, možno zapůjčení loďky.
Lov na dírkách v případě dobré zimy povolen. Bivakování povoleno, parkování povoleno u lovného místa, včetně karavanů a obytných vozů. Povinné vybavení: podběrák, podložka, peán.

Jezero za Valem

Lokalita

GPS 50.103587, 15.071919

Kontakt

Vladimír Jeník

737 565 926

jezerozavalem@seznam.cz

www.jezerozavalem.cz

Povolenka

ano

Rozloha rybníku

4 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím