Rybářský rozcestník

Rybník Mokrouše

Organizace hospodaří na mokroušském rybníce již od roku 1998. Hlavním tahounem a nadšencem je stále Láďa Kozák, který věnoval své velké srdce právě rybám. Rybník má rozlohu cca 1 ha a je umístěn na konci vesnice v krásném prostředí obce Tymákov – Mokrouše. Nerybařící část rodiny si zde může zpříjemnit chvíle např. procházkou, cyklistikou, houbařením či pouhým posezením a relaxací na novém molu. V zimním období je možnost bruslení na mělké části rybníka, kde nebude prováděn rybolov. Zarybněnost rybníka byla prováděna dlouhodobě a to velkou rozmanitostí osádky ryb. Ačkoli byl rybník v minulých letech několikrát loven, byly vždy ponechány generační ryby, jak pro přirozené rozmnožování, tak i pro sportovní rybolov. V nádrži najdeme více než patnáct druhů oploutvených krasavců. Dominuje zde kapr, amur, lín, ale nalezneme zde i druhy vzácnější, jako je jeseter a maréna.

Rybník Mokrouše

Lokalita

GPS 49.717202, 13.529043

Kontakt

František Rotenborn

603 113 723

rybnikmokrouse@seznam.cz

www.rybnikmokrouse.estranky.cz

Povolenka

ano

Rozloha rybníku

1,3 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím