Rybářský rozcestník

Letinský rybník

Pokud vás už nebaví čekat nekonečné hodiny na záběr, přijeďte si zarybařit k nám do Letin. Krásné trofejní ryby se tu v příjemném prostředí už těší na to, jak si s vámi zabojují. Vyzkoušejte si pravé sportovní rybaření – metodou chyť a pusť – spolu s ostatními kolegy. Navštivte náš soukromý rybářský revír o rozloze 7 hektarů. Revír Letiny. Typ revíru: Stojatá voda, mimopstruhový soukromý rybník. Rozloha: 7 ha. Oblast: Západní Čechy (okres Plzeň – jih). Popis rybníka: Letinský rybník o rozloze 7 hektarů se nachází v krásném a klidném prostředí nedaleko obce Letiny, kde je také možnost využití místního koupaliště a místních obchodů. Můžete zde navštívit četné památky v Nepomuku, Žinkovech, Blovicích a řadě dalších míst. Rybník je dobře zarybněn převážně kaprovitými rybami. Rybník je vzdálen asi 25 km od Plzně směrem na Nepomuk. Příjezd autem je možný až k vodě.

Letinský rybník

Lokalita

GPS 49.542778, 13.459722

Kontakt

Milan Čmolík

777 276 669

[email protected]

www.letinskyrybnik.cz

Povolenka

ano

Rozloha rybníku

7 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Uzení ryb podle baštýřek

Ženy baštýřů byly mistryně na přípravu pokrmů. Jejich muži se starali o skupinu rybníků v rámci panství, později rybářského střediska. Rybářská bašta byla závětřím, kde se scházeli i ostatní baštýři, sádečtí, rybáři. Baštýřky, nebo také poněmčeně fišmajstrové, se staraly o žaludky mužů, připravovali dobrou rybí baštu do žaludku. Konzumace ryb na baštách byla nadprůměrná, než v jiných rodinách, kde se ryba na talíři objevila zřídka, nebo jen o Vánocích. Recepty, které zde vznikaly, patřily k rodinnému stříbru, předávaly se ústně, nebo rovnou na talíři. Spotřeba 20 kilogramů ryb na hlavu ročně na baštách byl průměr. Ryby se zde připravovali na mnoho způsobů a vznikaly zde opravdu nejlepší a originální recepty na jejich úpravu. Běžně se zde ryby také udily. Samotnou přípravu ryb a jejich naložení do láku zajišťovali baštýřky, samotné uzení pak většinou byla práce jejich mužů.

Legenda rybích labužníků – ježdík obecný

Tahle malá okounovitá ryba byla před 150-100 lety v kuchyni ve velké oblibě, ovšem už ne tak u rybářů při výlovech. Byla doslova postrachem, v rybnících v minulosti ježdíků bývalo tisíce a při výlovu byli všude přítomní, při brakování (přebírání ryb) pak působili rybářům jejich hřbetní ploutve hluboké, špatně hojící se rány. Pro rybáře to byl bezvýznamný škůdce, ale naši předkové si dovedli vážit každé přírodní poctivé potraviny.

Český tým vybojoval bronz na 28. Mistrovství Evropy v muškaření

Český reprezentační tým zaznamenal úspěch na 28. Mistrovství Evropy v muškaření, které hostilo Polsko. V silné konkurenci evropských týmů se naši rybáři umístili na skvělém třetím místě za domácím Polskem a Francií.