Rybářský rozcestník

Sobáčovský rybník

Sobáčovský rybník najdete ve stejnojmenné obci, která leží zhruba v polovině rychlostní silnice R35, jak ze směru od Olomouce, tak od Mohelnice na spojovací silnici mezi Sobáčovem a obcí Mladeč. Současná podoba rybníka (resp. rybník samotný) se začala budovat od léta 1997. Celá stavba zabírá rozlohu cca 3 ha a má uměle vytvořeny tři ostrůvky. Slavnostního předání k užívání se rybník dočkal, téměř po dvou letech, 30. dubna roku 1999. Netrvalo dlouho, rybník s jeho blízkým okolím, se stal skutečným kultruně společenským a sportovním středem obce. U rybníka je stánek s občerstvením kde po celý den nabízíme jídlo a nápoje + doplňkový prodej. Přímo u rybníka vede velmi frekventovaná cyklostezka která je součástí cyklotrasy po CHRÁNĚNÉ KRAJINNÉ OBLASTI (CHKO) LITOVELSKÉ POMORAVÍ. V blízkém okolí je možno navštívit MLADEČSKÉ JESKYNĚ, JAVOŘÍČSKÉ JESKYNĚ, HRAD BOUZOV.

Sobáčovský rybník

Lokalita

Sobáčov 89

Chudobín

783 21

GPS 49.6968006, 17.0329306

Kontakt

Stalagmit a.s.

774 667 026

rybniksobacov@seznam.cz

www.sobacov.cz

Rozloha rybníku

3 ha

Hloubka rybníku

3

Průměrná chycená váha

10

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

O rybách a jejich zpracování

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které po dnes vzorně slouží.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím