Rybářský rozcestník

Články

Aktuálně ze světa rybářů, články z tisku a ze sociálních sítí

Aktuality od vody, aneb, co se právě stalo u vody u nás, i ve světě. Rybářské aktuality pro Vás hledáme každý den! Pokud nám nějaká utekla, nebojte se nám napsat, rádi ji zveřejníme na základě vašeho upozornění.

323 dalších

Články profesionálů (odborníků, vědců, známých osobností, ale i prodejců a výrobců nejen rybářských potřeb)

Mezi sebou máme rybáře - profesionály, co se rybařinou živí a není divu, vědí o rybách téměř vše! Také rady výrobců a prodejců krmení, ale i dalších potřeb pro rybáře nám mohou pomoci chytnout si tu vysněnou trofejní rybu, nebo se stát prostě jen úspěšným rybářem, ale to není málo.

38 dalších

ČRS a MRS - informace, dění ve svazu, rybářské kroužky

Pořád se něco děje v Českém rybářském svazu. Jak v MO ČRS, tak i na krajích či ve vedení. A dětské rybářské kroužky? To je náš potěr, o který je třeba se starat, aby z něj v budoucnu vyrostli dobří rybáři!

107 dalších

Historie rybářství a rybníkářství

Na našem území byli lovci ryb prokazatelně již v době paeolitu, tedy v období 40 000 až 10 000 před Kristem. Nejdříve používali jen zbraně bodné, tedy oštěpy a šípy a to i na lov ryb. Později se naučili z kostí vyrábět háčky a tak začalo první seriozní chytání ryb na nástrahu ...

13 dalších

Kalendář akcí

Články z kalendáře akcí. Pozvánky na rybářské závody, prodejní akce, veletrhy ... Po kliknutí na kalendář se vám zobrazí aktuální setkání rybářů, klání a trachtace, ale také jejich archiv, či budoucí pozvánky na celý rok, jak nám je postupně posíláte.

421 dalších

Karavan fishing

Karavan fishing, tedy nejen po Česku s postelí na kolečkách na rybách. V této kategorii článků najdete informace pro milovníky karavaningu a rybaření, dvou koníčků, které se navzájem skvěle doplňují. Rady, tipy, zkušenosti s "bydlíkem", tedy s obytným autem nebo karavanem, které se vám mohou hodit na rybářských výpravách.

11 dalších

Mini škola vaření šikovného rybáře

Co se skvělým úlovkem, který jste si přinesli domů? Umíte ho také sami zpracovat a uvařit? Ne? Nevadí! V naší mini škole vaření vás naučíme základní úpravy ryb, jak je dobře zpracovat a hlavně pak jak je uvařit, nebo naložit, či například skvěle vyudit.

68 dalších

Mořský rybolov, chytání ryb v zahraničí

Mořský rybolov je jen pro opravdové chlapy a statečné holky! Velké vlny, vítr, špatné počasí, s tím vším se často musíte poprat. Ale pokud najde váš průvodce to pravé místo, můžete chytit opravdu úžasné kusy ryb, na které v Česku nenarazíte. Ale tato rubrika není jen o moři a chytání na něm, ale také o nádherných sladkovodních řekách v Mongolsku, Rusku, Kanadě ... kde se dají nachytat také pěkné trofejní kusy! Jen člověk nesmí být líny vyrazit do světa.

16 dalších

Nemoci ryb

Některá onemocnění ryb jsou patrná na první pohled, ryba například lapá u hladiny po vzduchu, má problémy s plaváním, polehává po dně, má roztřepené ploutve, jsou u ní viditelné různé změny na kůži (bílé tečky, vředy, plíseň), může být vyhublá, nebo naopak s nepřirozeně vypouklým břichem apod. Jiné nemoci pak probíhají uvnitř rybího těla a na rybě ani na jejím chování se vůbec neprojeví. Zvláštní skupinou jsou pak parazité, kteří napadají nejčastěji vnitřnosti ryb ...

1 další

Pokročilá rybařina (lov sumců, velkých kaprů, složitější rybolovné techniky)

Chytání velkých ryb je někdy až adrenalinová rybářská disciplína. Pokud vás již jemná plavaná nebo chytání menších kaprů nebaví, zkuste si chytnou velkou trofejní rybu. Vyžaduje to čas, znalost vody i deního režimu ryb, časo vyjdete naprázdno, ale jednou to přijde!

49 dalších

Pravdivé historky od vody (ze života rybářů)

Rybářské příběhy od vody. Historky vtipné i smutné, ale pravdivé! Pěkně ze života vášnivého rybáře. Máš-li nějaký příběh z rybářské výpravy, pošli nám ho na náš e-mail uvedený v patičce webu, rádi ho tu zveřejníme.

30 dalších

Příspěvky čtenářů - blogy

Různé příběhy, historky a pěkné povídání o výpravách na ryby, ale i o taktice lovu, chycených rybách ... nebojte se nám poslat vaše články, rádi je zveřejníme!

8 dalších

Rady a tipy pro zapálené rybáře

Nápady, tipy a vychytávky, které vám usnadní život nejen u vody!

279 dalších

Rybářské právo, práva a povinnosti rybáře

Práva a povinnosti rybářů řeší především rybářský řád. Ovšem rybáři se musí řídit i jinými, obecně právními předpisy a zákony! Také zde najdete aktuální rybářský řád platný pro tento rok ... Přehled nejdůležitějších ustanovení zákona č. 99/2004 Sb. a vyhlášky č. 197/2004 Sb., ve znění pozdějších předpisů a bližší podmínky výkonu rybářského práva

15 dalších

Rybářské závody a vše kolem nich

Závody a měření sil mezi sebou je součástí lidského konání již od dob dávných. V lovení ryb tomu není jinak. V ždyť první závody v chytání ryb byly uskutečněny už ve starém Římě!

167 dalších

Rybářský humor, zábava a jiné radosti

Je třeba se občas pořádně zasmát od srdce, tak proč ne díky rybářským vtípkům, videím a skečům o rybářích!

28 dalších

Rybářský kalendář termínů

Důležité rybářské termíny, hájení ryb, svátky .... vše podstatné nejen pro sklerotické rybáře :)

36 dalších

Rybníkářství, rybářské hospodářství

První rybníky začali na našem území, po příchodu křesťansví, zakládat mniši a to v oblastech, kde nebyla přirozená voda. Znalosti o stavbě vodních děl si přivezli z Francie. Rybníky sloužily ke dvěma účelům, k pohonu kola kláštěrního mlýna a k chovu ryb ...

7 dalších

Škola začínajícího rybáře, úplné základy, krok za krokem

Jak se stát rybářem? A co dál, když mám konečně rybářský lístek, jak začít, na jaký prut chytat? ... a vše ostatní najdete právě zde, vy, začínající rybáři. Tato rubrika však pomůže i rodičům, co se jejich dítko právě rozhodlo, že chce chytat ryby.

87 dalších

Vše o webu rybarsky rozcestnik.cz

Nevíte jak nahrát fotografie na náš web a to přímo od vody? A jak rychle listovat v článcích? Nevadí, zde najdete návody, jak využít náš web co nejefektivněji!

18 dalších

Zajímavosti z domova i ze světa rybářů

Pořád se něco děje! Ty nejzajímavější postřehy nejen od vody vám přináší právě tato rubrika! Najdete zde zajímavé informace jak od nás z Česka, tak ze zahraničí ....

61 dalších

Články z uvedených kategorií

Pozvánka na 24hodinový závod na Záhorské

Místní organizace Kladruby zve na 24hodinový závod na nádrži Záhorská, který se koná 9.-10. 8. 2024. Bližší informace naleznete v přiložených propozicích….

Číst článek

Jak jsem (ne)zabíjel komáry

Kdo mě zná ví, že jsem vášnivý karavanista a již několik let propaguji karavan fishing. Mám rád pohodlíčko a jak stárnu, bivak pro mě prostě už není. V karavanu mám teploučko, pohodlí, skvělou vyvařovnu… ale o ježdění k vodě s karavanem tento článek není, tedy ne přímo, protože historka, co vám dnes chci vyprávět, se mě stala právě na jedné loňské výpravě k vodě v mém bydlíku.

Číst článek

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

Číst článek

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Číst článek

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Číst článek

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?

Číst článek

Nepomucká plavaná

ČRS, z. s., místní organizace Nepomuk Vás všechny srdečně zve na VII. Ročník závodu v LRU na plavanou Nepomucká plavaná… KDY: 06.07.2024, KDE: revír Úslava 5 pod rybníkem v obci Klášter u Nepomuka…

Číst článek

Pozvánka na dětský závod do Bělušic

Místní organizace Bělušice zve na dětský rybářský závod, který se koná 22. 6. 2024….

Číst článek

Pohár pod Zelenou horou

ČRS, z. s., místní organizace Nepomuk Vás všechny srdečně zve na IV. ročník kombinovaného závodu v LRU na plavanou a feeder – Pohár pod Zelenou horou, závod je součástí Plzeňského Grandslamu, koná se dne 5. 7. 2024 na rybníku Klášter v obci Klášter u Nepomuka…

Číst článek

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.

Číst článek