Rybářský rozcestník

Štít (rybářský revír)

Revír ŠTÍT tvoří tři na sebe navazující jezera (pískovny) o celkové výměře 62 ha (44,4 ha, 10 ha a 7,6 ha), která se nacházejí v příjemném prostředí borového lesa, nedaleko Chlumce nad Cidlinou, mezi obcemi Pamětník a Štít. Průměrná hloubka je 2 až 4 m (max. 6 m). Na revíru je v rozsahu kapacity možno nocovat ve vlastních stanech, obytných přívěsech apod. (ne natrvalo) a je zajištěn příjezd auty až k vodě. Na rezervačních místech se loví celoročně (mimo zámrz) 24 hodin denně – nonstop. Revír je bohatě zarybněn především kapry (včetně kusů trofejních velikostí), ale i štikami, amury, sumci, jesetery, candáty, líny, okouny a dalšími druhy ryb (možnost úlovku barevných ryb). V místě funguje po dobu prodeje povolenek i prodej drobných rybářských potřeb (neživé nástrahy, návnady). V letní sezóně je v provozu také prodejna občerstvení. Nedaleko revíru (cca l km) se nachází restaurace.

Štít (rybářský revír)

Lokalita

Boženy Němcové 711/IV

Chlumec nad Cidlinou

503 51

GPS 50.111984, 15.453350

Kontakt

Štít (rybářský revír)

774 006 808

sportovnirevir@rybychlumec.cz

www.rybychlumec.cz

Rozloha rybníku

1700 ha

Průměrná chycená váha

1

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím