500 g vykostěného masa bez kůže ze sumce (kapr, treska)
300-400 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, ploutve)
150 g nakládaných hub
150 g oliv
1,5 l vody
4 ks plátky citronu
3 ks kyselé okurky
1 ks mrkev
1 ks cibule
1/2 ks pórku
1/4 ks celeru
4 lžíce rajského protlaku
bobkový list
černý pepř mletý
celý pepř
máslo
cukr
sůl
Příprava
- Z rybích odřezků připravíme vývar, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou cibuli, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu.
- Hotový vývar scedíme, odložíme stranou.
- Na másle podusíme plátky mrkve, celeru, pórku, přidáme protlak, zalijeme rybím vývarem. Do polévky přidáme plátky okurek, propláchnuté naložené houby (větší kusy překrájíme), vaříme na mírném plameni 20 minut.
- Na závěr přidáme do polévky kostky rybího masa, kousky citronu bez kůry, plátky oliv. Polévku dochutíme lákem z okurek, cukrem, solí a pepřem, povaříme ještě 5 minut.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek