Rybářský rozcestník

Rybí vývar s rybími knedlíčky

Recept na rybí polévku z 20 let minulého století podle Anuše Kejřové, známé kuchařky a autorky několika kuchařek, které se dočkaly několika vydání.

2 náročnost
45 minut
rybírybírybí
  • Na vývar:
  • 1000-1500 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, kousky masa)
  • 2 l vody
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks cibule
  • sůl
  • Na knedlíčky:
  • 300-400 g rybího masa
  • 2 ks stroužky česneku
  • 1 ks vejce
  • 1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
  • 1 lžička másla
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka na zhuštění
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli a divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř). Vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme naběračkou pěnu, mícháme.
    2. Přidáme celou oloupanou mrkev, kousek celeru, vaříme, až zelenina změkne.
    3. Vývar scedíme, odřezky dáme vychladnout, mrkev celer odložíme stranou. Z odřezků obereme rybí maso.
    4. Maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme vejce, změklé máslo, utřený česnek, petrželku, zahustíme strouhankou, ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, důkladně promícháme.
    5. Z těsta vypracuje knedlíčky, které vaříme v rybím vývaru, až vyplavou na povrch, do vývaru přidáme najemno nakrájenou mrkev a celer.
    6. Polévku nakonec ochutíme pepřem, solí.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím