Na vývar:
1000-1500 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, kousky masa)
2 l vody
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
1 ks kousek celeru
1 ks bobkový list
1 ks cibule
sůl
Na knedlíčky:
300-400 g rybího masa
2 ks stroužky česneku
1 ks vejce
1 lžíce nasekané petrželky nebo pažitky
1 lžička másla
špetka muškátového květu
strouhanka na zhuštění
pepř
sůl
Příprava
- Rybí odřezky vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osolíme, přidáme cibuli a divoké koření (bobkový list, nové koření, celý pepř). Vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme naběračkou pěnu, mícháme.
- Přidáme celou oloupanou mrkev, kousek celeru, vaříme, až zelenina změkne.
- Vývar scedíme, odřezky dáme vychladnout, mrkev celer odložíme stranou. Z odřezků obereme rybí maso.
- Maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme vejce, změklé máslo, utřený česnek, petrželku, zahustíme strouhankou, ochutíme solí, pepřem, muškátovým květem, důkladně promícháme.
- Z těsta vypracuje knedlíčky, které vaříme v rybím vývaru, až vyplavou na povrch, do vývaru přidáme najemno nakrájenou mrkev a celer.
- Polévku nakonec ochutíme pepřem, solí.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek