Rybářský rozcestník

Sumcová sestava při chytání pomocí podvodního splávku – na trhačku (zavážení loďkou)

Montáž na nastražení živé rybky do hloubek pomocí závaží a podvodního splávku. Nastražení z loďky tzv. „na trhačku“, na volné ploše a to jak v proudné, tak klidné vodě.

Nastražení podvodního splávku - trhačka

Nastražení podvodního splávku – trhačka

  1. prut vhodný na chytání na trhačku (od 2,4 až 3,2 metru, tak 500 až 1000 g) s robusním navijákem vhodným na chytání velkých ryb
  2. kmenová šňůra (40 až 100 kg), návin nejméně 200 metrů, ale raději více
  3. ochranná bužírka (stačí jen stoper), uprostřed karabinka (lze použít jak průběžný, tak pevný systém)
  4. podvodní splávek (20 až 50 g) s bužírkou na ochranu proti zamotání, z jedné strany 60 až 80 cm, z druhé 5 cm (ta je u ryby)
  5. nastražená rybka, při chytání v proudu hlavou směrem ke splávku, v klidné, neproudné vodě se dává ocasem ke splávku
  6. závaží zavezené pomocí loďky, navázané na trhacím vlasci (20-35 mm)

Detailní způsob nastražení rybky najdete zde:

Nastražení živé ryby na sumce pomocí tří trojháčků – sestava s podvodním splávkem – za hlavu (vhodné do proudu)

Nastražení živé ryby na sumce pomocí tří trojháčků – sestava s podvodním splávkem – za ocas (vhodné do klidné vody)

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.