Rybářský rozcestník

Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.

podrcenápodrcenápodrcenápodrcenápodrcenápodrcenápodrcená

Ano, je to tak. Je to jedna z možností, jak dostat kukuřici na lovné místo pomocí PVA punčoch a sáčků. Podrcená kukuřice se totiž obalí v zakrmovací směsi, tím zásadně sníží svoji vlhkost a tak se PVA materiály nerozpadnou dříve, než se dostanou po náhozu do vody.

Dlouho jsem vozil drtičku na boilies na ryby a využíval ji jen zřídka, ale jednou jsem narazil na článek na internetu od pana Milana Tychlera, který ve svém článku radil, že lze využívat drtičku na boilies i na podrcení kukuřice. Tato možnost mě zaujala, neváhal jsem a další výpravu vyzkoušel podrtit jak vařenou kukuřici, tak klasickou nakládanou z konzervy. Obojí boilies drtička rozžvýkala rychle a důkladně. Je to skvělý způsob, jak zatraktivnit zakrmovací směs. Jen jeden malý nedostatek tato metoda má. Podrcená kukuřice jde špatně vyklepat z obou dílů drtičky. Chce to nějakým vhodným udělátkem po každém podrcení „vyškrábat“ hmotu mezi zuby drtičky. Já používám starou silnou jehlu na boilies. Tou to jde skvěle.

Praxe ukázala, že podrcená kukuřice zásadně zvýšila zájem ryb o krmení. Především při jemném chytání s feederovým prutem a žebrovým či košíčkovým krmítkem se mě zvýšila četnost záběrů nejen od menší bílé ryby, ale toto krmení často zaujalo i menší a středně velké kapry. Ne vždy to asi bylo přidáním složky podrcené kukuřice, ale všichni víme, že kukuřice patří mezi TOP nástrahy jak na řece, tak na stojaté vodě a mnoho rybářů kukuřici dává přednost před jinými nástrahami. Ve směsi je pak kukuřice skvělou složkou, která zakrmovací směs rozhodně obohacuje.

TIP na závěr: Kukuřice je sladká a tak drtičku ihned po použití namočte do vody a důkladně opláchněte, jakmile zbytky kukuřice zaschnou, jde to pak o moc, moc hůře!

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?