Rybářský rozcestník

Sumcová sestava při chytání pomocí trhací bójky

Klasická sestava na chytání sumců pomocí trhací bojky. Systém tzv. na trhačku, se používá v mírně až středně hlubokých vodách jak tekoucích, tak stojatých. Dalším způsobem lovu sumců na bójku je chytání pomocí tyčové bójky. Ve větších hloubkách je pak lepší použít a chytat pomocí podvodního splávku nebo pomocí plovoucího korku.

Chytání sumců pomocí bójky, tzv. na trhačku

Chytání sumců pomocí bójky, tzv. na trhačku

  1. prut vhodný na chytání na trhačku (od 2,4 až 3,2 metru, tak 500 až 1000 g) s robusním navijákem vhodným na chytání velkých ryb
  2. kmenová šňůra (40 až 100 kg), návin nejméně 200 metrů, ale raději více
  3. splávek (150 až 500 g)
  4. stoper, neboli zarážka
  5. zátěž – olovo (100 až 300 g)
  6. chránič uzlu (stoper)
  7. karabinka s obratlíkem (nosnost 50 až 100 kg)
  8. návazec s háčky a nastrženou rybkou (nejčastěji 2 až 3 trojháčky, nástražní ryba velká od 15 do 40 cm)
  9. trhací vlasec (většinou 25 až 35 mm)
  10. karabinka na pomocném splávku
  11. pomocný splávek na pomocné šňůře (nemusí být)
  12. kotevní bójka
  13. kotevní šňůra
  14. kotvící zátěž

Příklady vhodného nastražení ryby:

Nastražení živé ryby na sumce pomocí tří trojháčků – navázání pod kačenu (splávek) za hřbet

Nastražení živé ryby na sumce nebo štiku pomocí dvou trojháčků – navázání pod kačenu (splávek) za hřbet – jeden háček na volno

Nejčtenější články

Jak zpracovat sumce

Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?