Rybářský rozcestník

Paternoster na sumce – nához ze břehu

Tento jednoduchý, ale účinný návazec je skvělý při chytání pod nohama, nebo kousek od břehu. Celá sestava začíná olůvkem, pak je na pevno, nebo průběžně na téčku navázána rybička …

Paternoster - sumcová (štiková) montáž - nához ze břehu
  1. kmenový vlasec 50 až 100 g
  2. „t“ obratlík (nejméně 50 g ale i více)
  3. návazec (80 g) s rybkou v proudu čelem k obratlíku, na klidné vodě ocasem k obratlíku
  4. pokračování kmenové šňůry s olůvkem 200 až 300 g

Poznámka:

Obrázek ukazuje pevně navázanou montáž, u které není možné nastavovat hloubku, pokud však dáte na kmenovou šňůru téčkový obratlík průběžný, můžete nastavit hloubku dle aktuálních podmínek. Pak je dobré pomocí stoperů nastavit mantinely průběžně navázaného obratlíku. To, že na chytání sumců je potřeba kvalitní prut určený na chytání velkých ryb (500 g – 1000 g) a kvalitní naviják téže kategorie, to je asi všem jasné! 🙂

Detailní způsob nastražení rybky najdete zde:

Nastražení živé ryby na sumce pomocí tří trojháčků – sestava s podvodním splávkem – za hlavu (vhodné do proudu)

Nastražení živé ryby na sumce pomocí tří trojháčků – sestava s podvodním splávkem – za ocas (vhodné do klidné vody)

 

Nejčtenější články

Rybářský zápisník FishNote

Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.