Rybářský rozcestník

Úprava ryb před vařením – základy

Nemáte zkušenosti s úpravou ryb před samotným vařením? Nevadí, v tomto článku se dozvíte v heslech právě něco o odmrazování ryb, o máčení a také nasolení ryb, o čištění a jejich kuchání …

Odmrazování ryb

Ryby ponoříme do studené vody a odmrazujeme při pokojové teplotě. Potom postupujeme stejně jako u ryb čerstvých. Rozhodně je nepřeléváme nebo nedáváme do horké vody! Rybí maso je dost háklivé na prudkou změnu teploty a také při vložení do horké vody by se částečně uvařilo.

Máčení nasolených ryb

Z ryb seškrábneme na povrch sůl, pečlivě opereme, zalijeme studenou vodou nebo mlékem a několik hodin je necháme v chladu vymáčet. Potom je již nesolíme. Takto je zbavíme přebytečné soli.

Máčení sušených ryb

Sušené ryby nakrájíme na menší kusy a vložíme do mísy a zalité studenou vodou máčíme přikryté v chladné místnosti 1 – 2 dny, pěkně natáhnou vodu.

Čištění a kuchání ryb

Ostrým nožem nebo lžící oškrábeme šupiny a odstraníme sliz. Rozřízneme břicho od řitě k hlavě, vyjmeme vnitřnosti a odstraníme žluč. Použitelné vnitřnosti použijeme na rybí polévku nebo na polský boršč. Vykuchanou rybu potřeme na povrchu i uvnitř solí a necháme chvíli v chladné místnosti. U větších ryb odstraníme i hlavu a hřbetní i ostatní ploutve.

Krájení ryb

Očištěnou a vykuchanou rybu položíme na stůl a odřízneme ploutve. Můžeme stáhnout kůži nebo ji připravujeme i s kůží. Porce ryby krájíme na podkovy nebo na filátka a steaky.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.