Rybářský rozcestník

Vývar ze zeleniny (k vaření ryb)

Tento základní vývar používáme k vaření sladkovodních i mořských ryb.

1 náročnost
40 minut
  • Na 2 kg ryb:
  • 2 l vody
  • 1/16 l octa
  • 250 g nakrájené zeleniny (mrkev, petržel, celer)
  • 50 g nakrájené cibule
  • 10 ks zrnek pepře
  • 6 ks zrnek nového koření
  • 1 ks bobkového listu
  • trochu tymiánu
  • sůl
  • Příprava

    1. Do hrnce nebo většího kastrolu dáme vodu, ocet, sůl, přidáme na nudličky nebo na kolečka nakrájenou zeleninu, cibuli a koření a vše vaříme 25 až 30 minut (koření dáme do plátěného hadříku a motouzem převážeme, a to proto, abychom je mohli z vývaru snadno vyjmout)
    2. Do takto zhotoveného vývaru teprve vložíme připravenou rybu a uvaříme.

    V tomto množství vývaru uvaříme 1,5 až 2 kg ryb. Scezený vývar z uvařených ryb nám poslouží k přípravě rybí polévky, rybí omáčky nebo rybího rosolu. Zeleninu z vývaru na másle krátce podušenou podáváme jako teplou přílohu, vychladlou a promíchanou s majonézou jako studenou přílohu k rybám.

    Doporučení

    Tento vývar dodá vařeným rybám jemnou příchuť zeleniny, potlačí však do jisté míry vlastní osobitou chuť ryb.

    Nejčtenější články

    Lov sumců pomocí tyčové bójky tzv. činky

    Lov sumců patří mezi vrcholné rybářské disciplíny, nejen proto, že sumec je velká a chytrá ryba, ale také proto, že bez kvalitního náčiní cíleně nastražit na sumce je hloupost. I u nás se nacházejí kusy velké přes 2 metry a tak vytáhnout takového macka, ještě když se brání, to vyžaduje opravdu dobrou výbavu. Ale pojďme si popovídat o tyčové bójce, šikovné to pomůcce na chytání větších dravců, tedy nejen sumců, ale například i velkých štik.

    Matjesy ze sladkovodních ryb – postup přípravy ve fotografii

    Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr velký do 50 cm.

    Rybářská technika chytání – lov přívlačí (vláčka)

    Přívlač je rybolovná technika, kdy se snaží rybář přelstít rybu pomocí umělé, nebo přirozené nástrahy (mrtvé rybky) tak, že ji vede cukavými pohyby, snažíce se co nejvíce napodobit zraněnou rybu, případně jiné vodní živočichy, které mají v oblibě dravé ryby. Cíl je jasný, vyprovokovat dravce k útoku a pak po zaseknutí ho vytáhnout z vody.