700 g rybích odřezků (hlavy, ocasy...)
300 g rybího masa bez kůže (kapr, sumec, candát...)
5 ks rajčat
4 ks kuličky celého pepře
4 ks kuličky nového koření
2 ks větší sladkokyselé okurky
2 ks cibule
1 ks sladká červená paprika
1 ks kousek chilli papričky
1 ks bobkový list
1,5 l vody
2 dl láku z okurek
2 lžíce kapary
mletý pepř
olej
sůl
Příprava
- Odřezky z ryb zalijeme 1,5 l vody osolíme, přidáme bobkový list, celý pepř, nové koření, 1 cibuli, vaříme na mírném plameni 30 minut, potom přihodíme rybí maso, vaříme ještě 5 minut, aby se maso nerozpadlo.
- Vývar slijeme, maso rozebereme na lupínky, obereme i maso z hlav, ocasů, dáme stranou.
- Na oleji necháme zpěnit cibuli, přidáme nakrájená oloupaná rajčata, zalijeme teplým vývarem, vaříme 10 minut. Pak tyčovým mixerem, rozmixujeme rajčata na hladký krém, přidáme nakrájenou papriku, kousek chilli, kapary, vaříme, až paprika změkne.
- Do polévky nakrájíme kyselé okurky nakrájené na kostičky, nalijeme okurkový lák, necháme prohřát.
- Polévku na závěr ochutíme pepřem, solí, podáváme s pečivem, nebo chlebem.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek