Rybářský rozcestník

Ruská rybí soljanka

Oblíbená rybí polévka v některých místech Ruska, je oblíbenější než boršč. Vaří se i v Bělorusku na Ukrajině. Existuje mnoho verzí, v těch moderních se přidávají do soljanky také zelené olivy a kapary. Lze ji připravit jak ze sladkovodních tak mořských ryb.

2 náročnost
50 minut
ruskáruská
  • 500 g vykostěného masa bez kůže ze sumce (kapr, treska)
  • 300-400 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, ploutve)
  • 150 g nakládaných hub
  • 150 g oliv
  • 1,5 l vody
  • 4 ks plátky citronu
  • 3 ks kyselé okurky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • bobkový list
  • černý pepř mletý
  • celý pepř
  • máslo
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Z rybích odřezků připravíme vývar, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou cibuli, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu.
    2. Hotový vývar scedíme, odložíme stranou.
    3. Na másle podusíme plátky mrkve, celeru, pórku, přidáme protlak, zalijeme rybím vývarem. Do polévky přidáme plátky okurek, propláchnuté naložené houby (větší kusy překrájíme), vaříme na mírném plameni 20 minut.
    4. Na závěr přidáme do polévky kostky rybího masa, kousky citronu bez kůry, plátky oliv. Polévku dochutíme lákem z okurek, cukrem, solí a pepřem, povaříme ještě 5 minut.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Termíny vytírání ryb

    Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

    Drop Shot – základy

    Celkově při vedení nástrahy vodou je právě u techniky vláčení zkušenost a um rybáře tou alfou a omegou úspěchu. Ale to vlastně platí pro všechny rybolovné techniky. Některé ovšem vyžadují více znalostí rybáře, než jiné. Bohužel chytat jemnou, případně střední přívlačí s montáží ukončenou olovem a umělou nástrahou upevněnou 40 až 50 cm ode dna vyžaduje ruce i hlavu již protřelého rybáře. Proto doporučuji nejprve pár kilometrů a hodin strávit klasickou vláčkou a až po té, se začít zabývat technikou Drop Shot, která je vhodná spíše pro zkušenější vláčkaře.

    Základy lovu ryb pod ledem, tedy tzv. na dírkách

    I přes stálé legislativní komplikace se v Česku najdou revíry, kde si lze legálně zachytat ve vyvrtaných dírách v ledu. Je to rybolovná technika, kterou každým rokem podlehne stále více rybářů, kteří se nechtějí smířit s tím, že jim mráz a ledová krusta brání využívat jiné, běžné techniky lovu ryb. Prostě někdo to doma u televize a krbu nevydrží ani v zimě! 🙂

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím