Rybářský rozcestník

Ruská rybí soljanka

Oblíbená rybí polévka v některých místech Ruska, je oblíbenější než boršč. Vaří se i v Bělorusku na Ukrajině. Existuje mnoho verzí, v těch moderních se přidávají do soljanky také zelené olivy a kapary. Lze ji připravit jak ze sladkovodních tak mořských ryb.

2 náročnost
50 minut
ruskáruská
  • 500 g vykostěného masa bez kůže ze sumce (kapr, treska)
  • 300-400 g rybích odřezků (hlavy, ocasy, ploutve)
  • 150 g nakládaných hub
  • 150 g oliv
  • 1,5 l vody
  • 4 ks plátky citronu
  • 3 ks kyselé okurky
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks cibule
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 4 lžíce rajského protlaku
  • bobkový list
  • černý pepř mletý
  • celý pepř
  • máslo
  • cukr
  • sůl
  • Příprava

    1. Z rybích odřezků připravíme vývar, zalijeme vodou, osolíme, přidáme celou cibuli, bobkový list, celý pepř, vaříme na mírném plameni 20 minut, během vaření sbíráme pěnu.
    2. Hotový vývar scedíme, odložíme stranou.
    3. Na másle podusíme plátky mrkve, celeru, pórku, přidáme protlak, zalijeme rybím vývarem. Do polévky přidáme plátky okurek, propláchnuté naložené houby (větší kusy překrájíme), vaříme na mírném plameni 20 minut.
    4. Na závěr přidáme do polévky kostky rybího masa, kousky citronu bez kůry, plátky oliv. Polévku dochutíme lákem z okurek, cukrem, solí a pepřem, povaříme ještě 5 minut.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.