Rybářský rozcestník

Uzené domácí makrely

Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.

3 náročnost
45 minut
+ 4-6 hodin odpočinutí masa  
Uzené domácí makrely
Uzené
  • makrely v celku, nejlépe čerstvé
  • hrubozrnná sůl
  • (olej s kořením na ryby)
  • Příprava

    1. Makrely opláchneme a jemně potřeme solí na povrchu i v břišních dutinách, makrely mají měkké maso a solení na sucho je pro ně optimální (při naložení do slaného nálevu maso až příliš změkne a je jako bláto)
    2. Nasolené ryby necháme odpočinout 4-6 hodin, pak je osušíme čistým hadrem a vkládáme na síta do udírny
    3. Během uzení teplým kouřem, při teplotě asi 90-100 °C, je občas otočíme, udíme tak 1 hodinu.

    Doporučení

    Ke konci uzení můžeme makrely potřít olejem rozmíchaným z kořením na ryby, ale makrely jsou sami o sobě tučné dost, tak to není třeba.

    Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.

    Poznámka

    Autor receptu: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.