Makrely jsou volně v prodeji, zkuste si je vyudit sami, překvapí Vás jejich jemná chuť a teplé z udírny jsou delikatesa. Mě se poštěstilo pár jich dostat od kamaráda nachytané v Norsku, překvapily i lepší chutí, než ty průmyslově zpracované a prodávané v obchodech.
1. Makrely opláchneme a jemně potřeme solí na povrchu i v břišních dutinách, makrely mají měkké maso a solení na sucho je pro ně optimální (při naložení do slaného nálevu maso až příliš změkne a je jako bláto)
2. Nasolené ryby necháme odpočinout 4-6 hodin, pak je osušíme čistým hadrem a vkládáme na síta do udírny
3. Během uzení teplým kouřem, při teplotě asi 90-100 °C, je občas otočíme, udíme tak 1 hodinu.
Ke konci uzení můžeme makrely potřít olejem rozmíchaným z kořením na ryby, ale makrely jsou sami o sobě tučné dost, tak to není třeba.
Více o uzení ryb najdete v naší škole vaření: Udíme ryby.
Autor receptu: Dalibor Marounek