1. Majonézu smícháme s hořčicí, špetkou soli a citrónovou šťávou
2. Potom přidáme odkapané škeble, lehce promícháme a necháme chvilku odležet
3. Koktejlové sklenky vyložíme listy hlávkového salátu, přidáme připravené škeble a ozdobíme je kapií a petrželkou
4. Na okraje sklenek zavěsíme dílky citrónu a podáváme.
Čištění škeblí: Škeble vložíme do studené vody, pokryjeme vlhkou utěrkou, kterou posypeme trochou hrubé soli a necháme stát na chladném místě 2-3 hodiny.
Před přípravou odstraníme otevřené a prasklé škeble, ostatní vložíme do mísy pod tekoucí vodou, nožem odstraníme vousy a každou škebli důkladně oškrábeme a očistíme. Očištěné škeble vkládáme postupně do jiné nádoby se studenou vodou, potom je dáme na cedníku pod tekoucí vodu na 10 minut a pak opět do studené vody na 10 minut. Tím odstraníme všechen písek a nečistotu.
Škeble – Slávka jedlá, povídání o slávce najdete zde: Slávka jedlá