Rybářský rozcestník

Pečená rybí filátka s houbami

V troubě upečené rybí filety, servírované se smetanovou omáčkou s houbami.

2 náročnost
45 minut
  • 4 ks rybí filátka s kůží
  • 1 ks cibule
  • 1 ks stroužek česneku
  • 2,5 dl zeleninového vývaru
  • 2,5 dl zakysané smetany
  • 250 g čerstvých hub
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • Příprava

    1. Do kastrolu dáme oloupanou, na drobno nakrájenou cibuli, zalijeme zeleninovým vývarem, citronovou šťávou a pomalu necháme svařit na čtvrtinu původního množství, pak přidáme zakysanou smetanu a omáčku už jen prohřejeme
    2. Očištěné houby nakrájíme na menší kousky, zprudka opečeme na dvou lžících rozehřátého oleje, osolíme, přidáme oloupaný na jemno nakrájený stroužek česneku, krátce podusíme a nakonec houby vmícháme do připravené smetanové omáčky
    3. Očištěná rybí filátka na straně bez kůže osolíme, položíme touto stranou na zbylým olejem vymaštěný plech, dáme do předehřáté trouby a pečeme při 220 °C dozlatova
    4. Rybu rozdělíme na talíře, přelijeme teplou omáčkou s houbami a podáváme s vařenou rýží.

    Nejčtenější články

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.

    Pozvánka na dětský závod do Berouna

    Místní organizace Beroun zve na dětský rybářský náborový závod, který se koná 22. 6. 2024 na revíru Berounka 3….