
Treska na másle a bylinkách, restované kapustičky se slaninou, česnekem a parmazánovou strouhankou
Rozpis na 4 porce:
600-800 g filet z tresky
1 vrchovatá lžíce másla
2 lžíce rostlinného oleje
1/8 lžičky mleté sladké papriky
1 ks větší stroužek česneku
1 hrst bylinek (petrželka, bazalka, tymián ...)
šťáva z 1 ks citrónu
drcený kmín
bílý pepř
sůl
Na kapustičky:
800 g kapustiček
120 g anglicklé slaniny
1 lžíce másla
špetka estragonu
mletý černý pepř
Na parmazánovou strouhanku:
300 g dva dny starého pečiva (rohlíků)
80 g strouhaného parmazánu
1 ks větší stroužek česneku
špetka soli
Příprava
- Filety osolíme, okořeníme pepřem
- Povolené máslo smícháme s nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a utřeným česnekem
- Plátky ryby potřeme bylinkovou marinádou a necháme chvíli odležet
- Filety opečeme na rozehřátém oleji, z obou stran, pěkně dozlatova, pak pánev sundáme ze zdroje tepla a necháme zaklopené v teple
- Očištěné kapustičky vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme do poloměka 5-6 minut, pak je necháme důkladně okapat
- Na pánvi orestujeme na kostičky porkájenou slaninu, přisypeme okapané kapustičky a orestujeme je za občasného míchání, osolíme je a opepříme
- Hotové kapustičky přendáme do mísy a nejlépe ihne podáváme spolu s treskou, posypané parmazánovou strounakou.
Příprava parmazánové strouhanky:
- Do nádoby od tyčového michéru vložíme kousky rohlíku, stroužek česneku a nasypeme nastrouhaný parmazán
- Vše mírně osolíme a rozmixujeme na strouhanku.
Poznámka
Autor fotografie: Naďa Indruchová