Rybářský rozcestník

Treska na másle a bylinkách, restované kapustičky se slaninou, česnekem a parmazánovou strouhankou

Filety z tresky potřené bylinkovou marinádou, opečené na másle, servírované s předvařenými, pak restovanými kapustičkami posypanými domácí parmazánovou strouhankou.

2 náročnost
50 minut
Treska na másle a bylinkách, restované kapustičky se slaninou, česnekem a parmazánovou strouhankou
Treska
  • Rozpis na 4 porce:
  • 600-800 g filet z tresky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/8 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 ks větší stroužek česneku
  • 1 hrst bylinek (petrželka, bazalka, tymián ...)
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • drcený kmín
  • bílý pepř
  • sůl
  • Na kapustičky:
  • 800 g kapustiček
  • 120 g anglicklé slaniny
  • 1 lžíce másla
  • špetka estragonu
  • mletý černý pepř
  • Na parmazánovou strouhanku:
  • 300 g dva dny starého pečiva (rohlíků)
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 ks větší stroužek česneku
  • špetka soli
  • Příprava

    1. Filety osolíme, okořeníme pepřem
    2. Povolené máslo smícháme s nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a utřeným česnekem
    3. Plátky ryby potřeme bylinkovou marinádou a necháme chvíli odležet
    4. Filety opečeme na rozehřátém oleji, z obou stran, pěkně dozlatova, pak pánev sundáme ze zdroje tepla a necháme zaklopené v teple
    5. Očištěné kapustičky vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme do poloměka 5-6 minut, pak je necháme důkladně okapat
    6. Na pánvi orestujeme na kostičky porkájenou slaninu, přisypeme okapané kapustičky a orestujeme je za občasného míchání, osolíme je a opepříme
    7. Hotové kapustičky přendáme do mísy a nejlépe ihne podáváme spolu s treskou, posypané parmazánovou strounakou.

    Příprava parmazánové strouhanky:

    1. Do nádoby od tyčového michéru vložíme kousky rohlíku, stroužek česneku a nasypeme nastrouhaný parmazán
    2. Vše mírně osolíme a rozmixujeme na strouhanku.

    Poznámka

    Autor fotografie: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.