Rybářský rozcestník

Treska na másle a bylinkách, restované kapustičky se slaninou, česnekem a parmazánovou strouhankou

Filety z tresky potřené bylinkovou marinádou, opečené na másle, servírované s předvařenými, pak restovanými kapustičkami posypanými domácí parmazánovou strouhankou.

2 náročnost
50 minut
Treska na másle a bylinkách, restované kapustičky se slaninou, česnekem a parmazánovou strouhankou
Treska
  • Rozpis na 4 porce:
  • 600-800 g filet z tresky
  • 1 vrchovatá lžíce másla
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1/8 lžičky mleté sladké papriky
  • 1 ks větší stroužek česneku
  • 1 hrst bylinek (petrželka, bazalka, tymián ...)
  • šťáva z 1 ks citrónu
  • drcený kmín
  • bílý pepř
  • sůl
  • Na kapustičky:
  • 800 g kapustiček
  • 120 g anglicklé slaniny
  • 1 lžíce másla
  • špetka estragonu
  • mletý černý pepř
  • Na parmazánovou strouhanku:
  • 300 g dva dny starého pečiva (rohlíků)
  • 80 g strouhaného parmazánu
  • 1 ks větší stroužek česneku
  • špetka soli
  • Příprava

    1. Filety osolíme, okořeníme pepřem
    2. Povolené máslo smícháme s nasekanými bylinkami, citronovou šťávou a utřeným česnekem
    3. Plátky ryby potřeme bylinkovou marinádou a necháme chvíli odležet
    4. Filety opečeme na rozehřátém oleji, z obou stran, pěkně dozlatova, pak pánev sundáme ze zdroje tepla a necháme zaklopené v teple
    5. Očištěné kapustičky vložíme do mírně osolené vařící vody a vaříme do poloměka 5-6 minut, pak je necháme důkladně okapat
    6. Na pánvi orestujeme na kostičky porkájenou slaninu, přisypeme okapané kapustičky a orestujeme je za občasného míchání, osolíme je a opepříme
    7. Hotové kapustičky přendáme do mísy a nejlépe ihne podáváme spolu s treskou, posypané parmazánovou strounakou.

    Příprava parmazánové strouhanky:

    1. Do nádoby od tyčového michéru vložíme kousky rohlíku, stroužek česneku a nasypeme nastrouhaný parmazán
    2. Vše mírně osolíme a rozmixujeme na strouhanku.

    Poznámka

    Autor fotografie: Naďa Indruchová

    Nejčtenější články

    Cílený lov candátů ze břehu klasickou přívlačí

    Cílený lov jednotlivých druhů dravých ryb má svá úskalí, ale rozhodně se vyplatí zaměřit zájem na konkrétního dravce. Co predátor, to jiný způsob lovu a tak nejen zvolená technika lovu, ale především i správná volba montáže má velký vliv na úspěšnost našeho snažení. O dobré volbě místa snad ani nemusím mluvit, to je samozřejmostí, pokud jdeme cíleně po konkrétním vodním predátorovi, aby v daném místě vůbec zrovna byl. V tomto článku se zaměříme na lov candátů a to klasickou přívlačí ze břehu. Tedy nebudeme zde řešit vertikální přívlač, ale ani například drop shot.

    Chytání amurů na listy salátu, či jinou zeleninu

    Amur je ryba někdy tuze vybíravá, jindy nám přijde naopak na nástrahu, kterou jsme vnadili na úplně jinou rybu. Asi nejčastěji se amuři chytají na kukuřici, kousky ovoce, či střídku chleba. Často však zaznamenáme úspěch při cíleném lovu amurů, pokud jim zkusíme nabídnout něco od zeleniny, například tužší listy hlávkového salátu, kedlubny, syrové či spařené zelné listy apod.

    Rady pro začínající vláčkaře – nástrahy vhodné pro vláčení

    Ano, vláčení je fenomén, ale je to především dřina. Někdy ani 300 náhozů nestačí k tomu, aby člověk spatřil nějakou tu šupinu. Vláčkař musí být nejen tělesně zdatný, ale také musí překypovat výrou v sebe sama. Někdy totiž ani několik hodin prohazování vodou nestačí k tomu, aby byl lov úspěšný a pak jen psychicky zdatný rybář dokáže další den vzít vláčecí prut opět do ruky a nahodit. Kromě výše uvedeného i znalost vody, či konkrétního místa, kde rybář chytá a také slušná výbava vede k úspěchu. Ovšem pro úspěšný lov vláčením je především nutná ta pravá nástraha, právě ta často rozhoduje o tom, zda rybář ten den zasekne rybu, nebo ne.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím