Rybí salát z bolena, kapra, či jiné bílé ryby připravený naložením masa v soli, pak v octovém kořeněném nálevu, nakonec maso natrhané na kousky promíchané s majonézou, bílým jogurtem a sterilovanou pikantní zeleninou.
1. Vykuchanou rybu stáhneme z kůže, naporcujeme na podkovy asi 1 cm široké, které řádně propereme, vysušíme a poté hojně nasolíme
2. Maso vložíme do kameninové nádoby nebo do sklenice a dáme na 3 dny do chladna proležet
3. Uleželé porce ryby vyndáme z nádoby a opět je propláchneme
4. Maso vkládáme opět do kameninové nádoby nebo do sklenice a prokládáme cibulí kterou jsme vytáhli z povařeného nálevu, vyskládanou sklenici zalijeme ještě teplým lákem
5. Vše necháme uležet nejméně 5 dnů, pak lák slijeme a z masa odstraníme jen velké kosti, malé se krásně rozloží
6. Rybu dochutíme pepřem a solí a promícháme se sterilovanou zeleninou bez nálevu, bílým jogurtem smíchaným 1:2 s majonézou, vše promícháme, nakonec chuť salátu doladíme ještě cukrem
7. Salát necháme v lednici odpočinout a pak ho můžeme podávat nebo uchováváme v menších, důkladně zavřených, sklenicích či dózách v lednici.
Příprava láku na naložení:
Oloupanou cibuli nakrájenou na plátky svaříme s ostatními ingrediencemi, povaříme 5 minut, pak nálev odstavíme a necháme mírně vychladnout.