Rybářský rozcestník

Domácí pelety na sumce

Doma vyrobené větší pelety s přichutí po játrech, česneku a další surovinách. Osvědčená receptůra na chytání sumců! Pozor, součástí tohoto receptu je i sdílené video z You Tube s návodem a ukázkou samotné výroby pelet na sumce!

1 náročnost
40 minut
+ doba proschnutí  
  • Rozpis na cca na 1-1,2 kg pelet:
  • 350 g suché směsi (šrot, moučky, sója ...)
  • 300 g namixovaných jater
  • 150 g rybí moučky
  • 100 g lososové moučky
  • 50 g extraktu z jater
  • 50 g mletých mušlí
  • 2 dcl výtažku z jater
  • 2 dcl rostlinného oleje
  • 4 ks vejce
  • 2-4 ks stroužky česneku
  • 1-2 lžičky soli
  • Příprava

    1. Všechny suché směsi spolu postupně promícháme

    2. Přidáme rozmixovaná játra, opět vše promícháme, přidáme prolisovaný česnek, výtažek z jater, rozklepneme 4 ks vejce, opět promícháme

    3. Nakonec nalijeme olej, promícháme, vypracujeme dlouhé silnější válečky

    4. Válečky dále rozkrájíme asi na 4 až 5 cm dlohé kusy, z nich vytvarujeme koule, které pak zploštíme do tvaru peletek

    5. Ve vařící vodě připravené pelety uvaříme, v mírně bublající vodě je necháme tak dlouho, až vyplavou na hladinu, pak jsou hotové

    6. Uvařené pelety necháme vyschnout pozvolna v pokojové teplotě, skladujeme je zamrazené.

    Doporučení

    Na tyto sumcové pelety chytáme vlasovou metodou, tedy je dáváme pod háček, stejně jako boilies. Všechny suroviny se dají běžně koupit v rybářských obchodech nebo na internetu.

    Poznámka

    Nejčtenější články

    Změny v rybářském řádu pro rok 2019

    Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

    Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

    Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

    Okouni jsou nejen hájení, od letošního roku mají i míru!

    Kdo byl zvyklý v lednu či únoru počíhat si na okouny, má již druhým rokem smůlu. Okoun se dostal do kategorii ryb, které jsou část roku hájené, tedy nesmí se cíleně chytat a pokud přeci jen skončí na háčku, musí být šetrně puštěné zpět do vody. Ovšem pozor! Letos se ochrana okounů ještě zpřísnila a nově má okoun spodní míru.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím