Rozpis na 4 porce:
Ryba:
4 ks filety z pstruha (á 200 g)
4 lžíce olivového oleje
čerstvě mletý pepř
sůl
Na špenát:
150 g špenátových listů
1 ks cibule
1 ks stroužek česneku
2 lžíce olivového oleje
sůl
Na omáčku:
150 ml suchého červeného vína
2 lžíce vinného sirupu nebo 1 lžička medu
2 lžíce olivového oleje
1 lžička kuliček černého pepře
1 hrst hladkolisté petržele podle chuti
3 ks lístky šalvěje
1 ks červená cibule
čerstvě mletý pepř
sůl
Příprava
- Filet zbavte případných kostí pinzetou. Zlehka ho osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte olej a vložte do něj filet kůží dolů. Ztlumte teplotu na střední a pečte zhruba 10 minut, až maso zpevní a zbělá.
- Mezitím připravte omáčku. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V nové pánvi rozehřejte olej, vsypte cibuli, restujte ji na středním stupni asi 3 minuty doměkka, přidejte pepř a víno, ztlumte teplotu a povařte 5 minut do zhoustnutí.
- Na špenát oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte je nadrobno. Do pánve k rybě přilijte olej, nebo použijte novou pánev, a opečte na něm cibuli a česnek doměkka. Vsypte špenát a nechte ho zavadnout. Zlehka osolte.
- Do omáčky vmíchejte vinný sirup nebo med a lístky šalvěje. Osolte ji a opepřete. Přelijte ji přes rybu a podávejte se špenátem. Podle chuti můžete posypat nadrobno nasekanou petrželkou.
Poznámka
Zdroj receptu: Vinná kuchařka – VÍNO ve sklence a na talíři, autor: Kristina Šemberov, převzato z internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.