Rybářský rozcestník

Zapečená ryba s těstovinami

Tento recept se hodí jak na filety z ryb mořských, tak sladkovodních. Jednoduchý recept, pokrm zapečený v troubě přelitý rozšlehanými vejci.

2 náročnost
45 minut
zapečenázapečenázapečenázapečená
  • 300 g vykostěného rybího masa (nebo filé)
  • 250 g dopředu uvařených těstovin
  • 150 g sterilovaného hrášku
  • 50 g strouhaného sýru
  • 1 ks červená masitá paprika
  • 1-2 ks vejce
  • 1 dl mléka
  • muškátový oříšek
  • mletý pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso a papriku nakrájíme na proužky. Zapékací misku vymažeme olejem.
    2. Na dno misky dáme vrstvu těstovin, poklademe kousky rybího masa, proužky papriky, přidáme hrášek, posypeme strouhaným sýrem, okořeníme špetkou muškátového květu, solí, pepřem. Navršíme další vrstvu až je miska plná.
    3. Vejce rozmícháme s mlékem a zalijeme suroviny v misce.
    4. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C 25 minut. Podáváme třeba s marinovaným červeným zelím, nebo zeleninovým salátem.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Obal na plynovou láhev o objemu 10 kg

    Kdo pravidelně jezdí k vodě a používá plynové bomby ví, že především v podzimních a zimních měsících, když přituhne, je venku pod 10 °C, ale i méně, plyn zlobí, nemá takový výkon, jako v letních měsících, když je okolní teplota mnohem a mnohem vyšší. Pak se hodí bombu uchovávat v teple. Ale jak to zařídit?