Rybářský rozcestník

Candát na liškách

Filety candáta upečené v troubě v zapékací misce pokladené plátky másla, na závěr pak filety přelité smetanovou omáčkou nastavenou liškami s pórkem.

2 náročnost
30 minut
candátcandátcandátcandát
  • 400 g filetů z candáta
  • 10 g sušených lišek
  • 100 ml bílého vína
  • 100 ml smetany
  • 1/4 ks pórku
  • citronová šťáva
  • kmín celý
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Filety z candáta pokapeme citronovou šťávou, osolíme, necháme odpočinout.
    2. Na másle podusíme předem namočené lišky (nebo použijeme čerstvé), přidáme na kolečka nakrájený pórek, zalijeme vínem. Až se část vína odpaří, přilijeme smetanu, lehce zaprášíme moukou, promícháme, osolíme, odstavíme stranou.
    3. Filety narovnáme do keramické zapékací misky, poklademe kousky másla, vložíme do vyhřáté trouby, pečeme 10 minut při 180 °C.
    4. Na závěr filety přelijeme omáčkou s liškami a pórkem, vypneme troubu.
    5. Filety na talíři přelijeme smetanovou omáčkou, podáváme s vařenými brambory.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.