Rybářský rozcestník

Zapečená máslová ryba servírovaná s orestovanou zeleninou

Opečené porce pamakrely tmavé, tedy tzv. máslové ryby, zapečené v troubě se směsí toastového chleba, servírované s orestovanou zeleninou.

2 náročnost
45 minut
  • 600 g filetu z máslové ryby (pamakrely tmavé)
  • 500 g zeleného chřestu
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžička cukru
  • 100 ml bílého vína
  • 4 ks plátků toastového chleba
  • 1 ks svazku bylinek (bazalka, tymián, petrželka)
  • 1 ks svazku mladé mrkve
  • 1 ks bílku
  • šťáva z 1 citronu
  • mletý pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Očištěný rybí filet omyjeme, osušíme, nakrájíme na 4 porce, osolíme, pokapeme citronovou šťávou a necháme 5 minut odležet, pak v pánvi na rozehřátém oleji porce ryby po obou stranách opečeme, vyjmeme je a pánev s výpekem dáme stranou
    2. Z toastového chleba odkrojíme kůrku, střídku rozdrobíme do misky, přidáme na jemno nasekané bylinky, 50 ml bílého vína, bílek a vše dobře promícháme
    3. Opečené ryby dáme do pekáčku vyloženého pečicím papírem, rozdělíme na ně připravenou směs z toastového chleba, vložíme do vyhřáté trouby na 190 °C a zapékáme 10 minut
    4. Do pánve s výpekem přilijeme zbylé bílé víno, krátce provaříme a nakonec vmícháme 2 lžíce másla, aby se šťáva zahustila
    5. Očištěné mrkve i chřest necháme v osolené vodě asi 8 minut blanšírovat, poté hned propláchneme pod studenou vodou, dáme na pánev se zbylým rozpuštěným máslem, přidáme cukr, sůl, pepř, krátce vše orestujeme a podáváme k pečené rybě.

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.