Rybářský rozcestník

Polévka z cejnů (bílé ryby)

Chutný rybí vývar s knedlíčky a zeleninou. Lze připravit nejen z cejnů, ale z každé bílé ryby (tloušť, plotice, perlín, atd.).

2 náročnost
45 minut
polévkapolévkapolévka
  • 750-1000 g rybích odřezků
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks vejce
  • 1 ks mrkev
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 1 lžička másla
  • 1,5 l vody
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka
  • pažitka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Odřezky zalijeme v hrnci vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, mrkev, celer a uvaříme základní rybí vývar. Vaříme 30 minut na mírném plameni, během vaření sbíráme pěnu, vývar scedíme.
    2. Z vychladnutých odřezků odstraníme kůži a drobné svalové kůstky.
    3. Rybí maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme, vejce, máslo, přisypeme strouhanku, ochutíme pepřem, solí, špetkou muškátového květu. Směs důkladně propracujeme a vytvoříme 2-3 cm kuličky.
    4. Do čistého rybího vývaru přidáme na kolečka nakrájený pórek, vaříme 10 minut.
    5. Nakonec do polévky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, kterou jsme uvařily v základním vývaru, vložíme rybí kuličky, vaříme, až kuličky začnou plavat na povrchu.
    6. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

    Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím