Rybářský rozcestník

Polévka z cejnů (bílé ryby)

Chutný rybí vývar s knedlíčky a zeleninou. Lze připravit nejen z cejnů, ale z každé bílé ryby (tloušť, plotice, perlín, atd.).

2 náročnost
45 minut
polévkapolévkapolévka
  • 750-1000 g rybích odřezků
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks vejce
  • 1 ks mrkev
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 1 lžička másla
  • 1,5 l vody
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka
  • pažitka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Odřezky zalijeme v hrnci vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, mrkev, celer a uvaříme základní rybí vývar. Vaříme 30 minut na mírném plameni, během vaření sbíráme pěnu, vývar scedíme.
    2. Z vychladnutých odřezků odstraníme kůži a drobné svalové kůstky.
    3. Rybí maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme, vejce, máslo, přisypeme strouhanku, ochutíme pepřem, solí, špetkou muškátového květu. Směs důkladně propracujeme a vytvoříme 2-3 cm kuličky.
    4. Do čistého rybího vývaru přidáme na kolečka nakrájený pórek, vaříme 10 minut.
    5. Nakonec do polévky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, kterou jsme uvařily v základním vývaru, vložíme rybí kuličky, vaříme, až kuličky začnou plavat na povrchu.
    6. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Vytuněná umělá kukuřice

    Umělá kukuřice se dá použít samostatně nebo v kombinaci s jinými nástrahami. Především při chytání ryb vlasovou metodou, tedy s montáží s háčkem, pod který umisťujeme nástrahu, udělá kus práce. Nejen, že zůstane u háčku i přes úpornou snahu drobnějších rybek ji pozřít, ale také dokáže, v Pop Up variantě, přívěs pod háčkem přizvednout a tak nástrahy na vlasu zatraktivnit. Ne každý rybář ví, že umělé nástrahy jsou také skvělým nosičem pachové stopy…

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.