Rybářský rozcestník

Polévka z cejnů (bílé ryby)

Chutný rybí vývar s knedlíčky a zeleninou. Lze připravit nejen z cejnů, ale z každé bílé ryby (tloušť, plotice, perlín, atd.).

2 náročnost
45 minut
polévkapolévkapolévka
  • 750-1000 g rybích odřezků
  • 4 ks kuličky nového koření
  • 4 ks kuličky celého pepře
  • 1 ks bobkový list
  • 1 ks vejce
  • 1 ks mrkev
  • 1/2 ks pórku
  • 1/4 ks celeru
  • 1 lžička másla
  • 1,5 l vody
  • špetka muškátového květu
  • strouhanka
  • pažitka
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Odřezky zalijeme v hrnci vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, mrkev, celer a uvaříme základní rybí vývar. Vaříme 30 minut na mírném plameni, během vaření sbíráme pěnu, vývar scedíme.
    2. Z vychladnutých odřezků odstraníme kůži a drobné svalové kůstky.
    3. Rybí maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme, vejce, máslo, přisypeme strouhanku, ochutíme pepřem, solí, špetkou muškátového květu. Směs důkladně propracujeme a vytvoříme 2-3 cm kuličky.
    4. Do čistého rybího vývaru přidáme na kolečka nakrájený pórek, vaříme 10 minut.
    5. Nakonec do polévky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, kterou jsme uvařily v základním vývaru, vložíme rybí kuličky, vaříme, až kuličky začnou plavat na povrchu.
    6. Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Rybářský zápisník FishNote

    Na Google Play je ke stažení deník pro rybáře, naše aplikace, do kterého si můžete zapisovat nejen své úlovky, ale hlavně další detaily z lovu, jako stav vody, počasí, druh montáže, nástrahy, na který ten konkrétní den ryby zrovna dobře reagovaly…. Po čase, díky zápisníčku, nezapomenete na žádný detail, který vám pomohl k nějakému trofejnímu kusu a příště tak budete moci vše zopakovat! Přesnou statistikou a zapisováním všech důležitých údajů získáte do budoucna další pomůcku, která vám umožní se zlepšit a stát se opravdu úspěšným rybářem.

    Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

    Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

    Jak zpracovat lína v kuchyni

    Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.