750-1000 g rybích odřezků
4 ks kuličky nového koření
4 ks kuličky celého pepře
1 ks bobkový list
1 ks vejce
1 ks mrkev
1/2 ks pórku
1/4 ks celeru
1 lžička másla
1,5 l vody
špetka muškátového květu
strouhanka
pažitka
pepř
sůl
Příprava
- Odřezky zalijeme v hrnci vodou (asi 1,5 l), osolíme, přidáme bobkový list, nové koření, celý pepř, mrkev, celer a uvaříme základní rybí vývar. Vaříme 30 minut na mírném plameni, během vaření sbíráme pěnu, vývar scedíme.
- Z vychladnutých odřezků odstraníme kůži a drobné svalové kůstky.
- Rybí maso v misce rozmělníme vidličkou, přidáme, vejce, máslo, přisypeme strouhanku, ochutíme pepřem, solí, špetkou muškátového květu. Směs důkladně propracujeme a vytvoříme 2-3 cm kuličky.
- Do čistého rybího vývaru přidáme na kolečka nakrájený pórek, vaříme 10 minut.
- Nakonec do polévky přidáme na kostičky nakrájenou mrkev a celer, kterou jsme uvařily v základním vývaru, vložíme rybí kuličky, vaříme, až kuličky začnou plavat na povrchu.
- Hotovou polévku posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.
Poznámka
Text i foto: D. Marounek