Rybářský rozcestník

Rybí vývar s jikrovými knedlíčky

Recept na klasický vývar rybí, jako polévková vložka použita zelenina, rybí maso a knedlíčky s jikrami.

2 náročnost
70 minut
RybíRybíRybí
  • 750 g odřezků z ryb
  • 100 g rybích jiker
  • 1,5 l vody
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce krupice
  • muškátový květ
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř
  • celý pepř
  • libeček
  • pažitka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme vodou, přidáme divoké koření, mrkev, celer, osolíme, vaříme na mírném ohni 40 minut.
    2. Jikry v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, vodu slijeme, odstraníme blanku, jikry propláchneme, odložíme stranou.
    3. Vývar scedíme, z odřezků obereme maso, zeleninu nakrájíme na kostičky.
    4. K jikrám přidáme strouhanku, krupici, lžičku másla a ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a propracujeme v tužší těsto.
    5. K scezenému vývaru přidáme rybí maso, nakrájenou zeleninu.
    6. Z těsta vypracujeme knedlíčky, vložíme je do vroucího vývaru. Až knedlíčky začnou plavat na povrchu, jsou vařené.
    7. Polévku dochutíme nasekaným libečkem, pažitkou, případně ještě solí a pepřem.

    Poznámka

    Text: D. Marounek, foto: D. Marounek a J. Langer

    Nejčtenější články

    Jak zpracovat sumce

    Lovem sumců se zabývám delší dobu. Rád se podělím s rybáři o mé zkušenosti, jak takový úlovek zpracovat. Ideální sumec pro kuchyňské zpracování je, podle mě, do 130 cm jeho délky. Větší kusy jsou příliš tučné a to i na uzení, ty já osobně vracím vodě. Často čtu, že sumce je potřeba, před jeho kuchyňským zpracováním celého stáhnout, což je nesmysl. A to platí i v momentě, když chci sumce vyudit. Ze sumce nejprve použiji první 40 cm za hlavou, říkám tomu sumčí svíčková, ideální část sumce na sumčí guláš, filety a nugety (kostky) na opečení a na další kuchyňskou úpravu, například na pomazánky z vařeného masa, ceviches atd. Břicho a maso z hlavy používám na polévku. Zbytek sumce s kůží nařežu na 10-15 cm velké kusy, samozřejmě jdou udělat i menší kusy, na uzení. Mnoho rybářů také neví jak sumce šetrně zabít. V tomto článku najdete můj osvědčený postup zabití sumce a rozdělení sumčího masa podle způsobu tepelné úpravy masa sumce.

    Čeští handicapovaní rybáři vezou bronz z mistrovství světa!

    Skvělého úspěchu dosáhl tým českých handicapovaných rybářů na Mistrovství světa v bulharském Plovdivu (14. – 15. 6.), kde získal bronzové medaile. Skončilo tak osmileté čekání na cenný kov. Český tým handicapovaných rybářů tvořili téměř výhradně členové místní organizace Kladruby u Vlašimi. Zisk medaile je o to cennější, že Češi na světovém šampionátu startovali s největšími zdravotními handicapy z všech zúčastněných týmů…

    Rozdrcená kukuřice pomocí drtičky na boilies

    Pomocí drtičky na boilies lze rozdrtit jak vařenou, tak nakládanou kukuřici. Spolu se slupkami jde o úžasnou surovinu do zakrmovacích směsí. Kalí vodu a vytváří výraznou chuťovou stopu na lovném místě. Podrcené části kukuřice stačí zamíchat do vnadící směsi, ta zásadně sníží vlhkost kukuřičné kaše a tak touto směsí jde chytat jak například s feederovými krmítky, tak směsí můžeme plnit punčochy či sáčky z PVA materiálu.