Rybářský rozcestník

Rybí vývar s jikrovými knedlíčky

Recept na klasický vývar rybí, jako polévková vložka použita zelenina, rybí maso a knedlíčky s jikrami.

2 náročnost
70 minut
RybíRybíRybí
  • 750 g odřezků z ryb
  • 100 g rybích jiker
  • 1,5 l vody
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 ks vejce
  • 4 lžíce strouhanky
  • 2 lžíce krupice
  • muškátový květ
  • bobkový list
  • nové koření
  • černý pepř
  • celý pepř
  • libeček
  • pažitka
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí odřezky zalijeme vodou, přidáme divoké koření, mrkev, celer, osolíme, vaříme na mírném ohni 40 minut.
    2. Jikry v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, vodu slijeme, odstraníme blanku, jikry propláchneme, odložíme stranou.
    3. Vývar scedíme, z odřezků obereme maso, zeleninu nakrájíme na kostičky.
    4. K jikrám přidáme strouhanku, krupici, lžičku másla a ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a propracujeme v tužší těsto.
    5. K scezenému vývaru přidáme rybí maso, nakrájenou zeleninu.
    6. Z těsta vypracujeme knedlíčky, vložíme je do vroucího vývaru. Až knedlíčky začnou plavat na povrchu, jsou vařené.
    7. Polévku dochutíme nasekaným libečkem, pažitkou, případně ještě solí a pepřem.

    Poznámka

    Text: D. Marounek, foto: D. Marounek a J. Langer

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    DIGITAL Smart Cradle – absolutní vítěz GRAND PRIX For Fishing 2023

    I letos měl rybářský veletrh For Fishing 2023 bohatý doprovodný program. Kromě jiného se také vystavovatelé mohli přihlásit s nějakým zajímavým výrobkem do soutěže GRAND PRIX For Fishing 2023. Jde o prestižní záležitost a tak není divu, že se letos soutěže zúčastnily i takové rybářské celebrity, jako Karel Nikl nebo Lukáč Krása. Ovšem hlavní cena letos skončila na Slovensku!

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.