750 g odřezků z ryb
100 g rybích jiker
1,5 l vody
1 ks kousek celeru
1 ks mrkev
1 ks vejce
4 lžíce strouhanky
2 lžíce krupice
muškátový květ
bobkový list
nové koření
černý pepř
celý pepř
libeček
pažitka
máslo
sůl
Příprava
- Rybí odřezky zalijeme vodou, přidáme divoké koření, mrkev, celer, osolíme, vaříme na mírném ohni 40 minut.
- Jikry v mírně osolené vodě uvaříme do měkka, vodu slijeme, odstraníme blanku, jikry propláchneme, odložíme stranou.
- Vývar scedíme, z odřezků obereme maso, zeleninu nakrájíme na kostičky.
- K jikrám přidáme strouhanku, krupici, lžičku másla a ochutíme solí, pepřem, muškátovým oříškem a propracujeme v tužší těsto.
- K scezenému vývaru přidáme rybí maso, nakrájenou zeleninu.
- Z těsta vypracujeme knedlíčky, vložíme je do vroucího vývaru. Až knedlíčky začnou plavat na povrchu, jsou vařené.
- Polévku dochutíme nasekaným libečkem, pažitkou, případně ještě solí a pepřem.
Poznámka
Text: D. Marounek, foto: D. Marounek a J. Langer