Rybářský rozcestník

Kapří polévka s hříbky

Nejlepší rybí polévky, kterou vařily baštýřky a sádecké v jižních Čechách. Ryb a hub měly vždy dostatek.

2 náročnost
30 minut
kapříkapříkapří
  • 250 g masa z kapra bez kostí
  • 150 g nakrájených hříbků na plátky
  • 1,5 l rybího vývaru
  • 2 dl smetany
  • 2 ks jarní cibulky s natí
  • 1 ks kousek celeru
  • 1 ks mrkev
  • 1 lžíce hladké mouky
  • špetka muškátové květu
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybí maso opečeme na másle, odložíme stranou.
    2. V hrnci na másle orestujeme nakrájenou cibule i s natí, kostičky celeru a mrkve. Zeleninu zalijeme rybím vývarem a vaříme do měkka.
    3. Smetanu rozmícháme s moukou a vlijeme do polévky, necháme 5 minut povařit.
    4. Na másle opečeme plátky hub a společně s opečeným kapřím masem vložíme do polévky.
    5. Na závěr polévku dochutíme solí, pepřem, špetkou muškátového květu.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

    Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

    Ryby v české kuchyni – 1. díl

    Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

    Ryba v české kuchyni – 3. díl

    Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.