Gravlax nebo také gravad lax, je velice populární mezinárodní předkrm, který dnes nechybí na jídelním lístku ani jedné lepší mezinárodní restaurace. Přesný původ tohoto receptu není znám. Jediné, co je jisté, že o jeho původ se perou všichni Skandinávci.
1. Čerstvého vykuchaného lososa zbavíme hlavy a po délce se rozpůlíme a vykostíme, jednu půlku ryby položíme kůží dolů do vhodné podlouhlé nádoby, do povrchu masa vetřeme hrubozrnnou sůl, cukr a pepř a pokryjeme silnou vrstvou čerstvého kopru
2. Na takto upravený filet položíme kůží nahoru stejně okořeněná druhá půlka ryby
3. Nádobu s masem přikryjeme potravinářskou fólií a uložíme na 2 až 3 dny do ledničky
4. Marinované filety lososa krájíme šikmým řezem ostrým nožem na papírově tenké plátky (40–50 g), ty vějířovitě rozložíme na studené talíře, posypeme několika kapary a přelijeme gravlax omáčkou, předkrm servírujeme ozdobený snítkami čerstvého kopru a osminkami citrónu.
Příprava omáčky:
Gravlax omáčku připravíme z hořčice, do které zvolna přiléváme olej, jako při přípravě majonézy, do hmoty dále zapracujeme cukr, sůl, drcený černý pepř a jemně usekaný kopr.