Rybářský rozcestník

Výroba mrazeného filé – polotovar

Pokud chytneme hodně ryb, nebo si nějaké chceme uchovat na zimu, lze je zamrazit. To můžeme několika způsoby. Buď zamrazit jednotlivé vykuchané ryby v celku, nebo je můžeme nafiletovat a zmrazit například po půlkách. Ovšem existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …

1 náročnost
30 minut
+ doba zamrazení  
Zmrazené rybí filé
  • libovolné množství rybího masa zbaveného kostí a kůže
  • domácí lis nebo prkénko a vhodné závaží
  • sáčky nebo nádoby na skladování
  • vhodné nádoby na vylisování
  • pinzeta
  • nůž
  • a také hodně nervů při zbavování ryb kostí!
  • Příprava

    1. Vyfiletované ryby připravené pro kuchyňské zpracování zbavíme kůže a vnitřních kostí, jejich konce jsou vidět (případně po mase přejeďte prstem, ucítíte je), nejlepší je kosti vytahat pinzetou (vhodné je volit ryby, které nemají tolik vnitřních kostí!)
    2. Větší filety dále nijak nedochucujme, jen je po jednom dáme zamrazit do mrazáku, zmrazené můžeme dát k sobě a nechat v mrazáku na další použití, nebo lze udělat takzvané mrazené rybí kostky …
    3. Důkladně vykostěné filety dáme do vhodné nádoby a zatížíme je a to hodně, ideální je domácí lis, ale pokud ho nemáte, postačí například staré závaží položené na čistém prkénku, které má přesnou velikost, jako miska či jiná nádoba, ve které budete rybí maso lisovat, ryby zatížíme a necháme klidně přes noc v lednici
    4. Druhý den opatrně filé vyklepneme z misky a dáme zamrazit na prkénku (skladujeme dobře uzavřené v nějaké vhodné umělohmotné dóze nebo v sáčku), nebo lze filé nechat v misce, ve které jsem ho lisovali, zaklopit poklopem a dát opět do mrazáku.

    Doporučení

    Při výrobě polotovaru je důležité rybí maso nijak nedochucovat a nesolit, to vše se dělá až při samotném dalším tepelném zpracování. Při výrobě mrazených rybích kostek lze spolu lisováním spojit růůzně vilké kousky masa, nebo spolu spojit i více druhů ryb podobné kvality. Někdy se dá i maso důkladně pomlet, a vylisovat mleté rybí maso. Pomeltá rybina se hodí například do směsí, nebo rybí kostky lze obalit a usmažit například jako rybí prsty.

    Poznámka

    U některých ryb je vhodnější filety 1 minutu povařit ve vodě, pak je po vychladnutí teprve vykostit. Dále pokračujeme dle návodu nahoře. Jde o ryby co mají hodně kostí, jako cejni, boleni apod.

    Nejčtenější články

    Zpráva z MiČR handicapovaných rybářů a žen v plavané 2024

    Vážení přátelé sportovní rybařiny, plavané především! O posledním dubnovém víkendu proběhlo na Labi v Mělníku Mistrovství ČR handicapovaných rybářů v plavané s účastí polských závodníků a Mistrovství ČR v plavané žen. Mistrem republiky mezi handicapovanými rybáři se stal Radim Kozlovský z MO Kladruby, domácí šampionkou v plavané je pak Hana Purkrábková z MO Plaňany…

    Nejoblíbenější rybářské závody na světě

    Svět rybaření a hazardních her má nečekaná spojení, kde se sofistikovaný a zajímavý svět kasin prolíná s vášní pro rybaření. V posledních letech se objevily jedny z nejzajímavějších a nejoblíbenějších automatů, které ztělesňují rybářské umění. Díky odlišnostem a rozmanitosti rybářských témat přitahují tyto hry pozornost jak rybářských nadšenců, tak hráčů.

    3. Mistrovství světa v muškaření v kategorii žen a 9. Mistrovství světa v muškaření v kategorii masters (veteránů)

    Jihočeský územní svaz a Český rybářský svaz si dovolují pozvat sportovní rybáře na jeden z nejvýznamnějších muškařských závodů na světě, který se bude konat na jihočeských revírech od 19.–25. května 2024.