Pokud chytneme hodně ryb, nebo si nějaké chceme uchovat na zimu, lze je zamrazit. To můžeme několika způsoby. Buď zamrazit jednotlivé vykuchané ryby v celku, nebo je můžeme nafiletovat a zmrazit například po půlkách. Ovšem existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …
Při výrobě polotovaru je důležité rybí maso nijak nedochucovat a nesolit, to vše se dělá až při samotném dalším tepelném zpracování. Při výrobě mrazených rybích kostek lze spolu lisováním spojit růůzně vilké kousky masa, nebo spolu spojit i více druhů ryb podobné kvality. Někdy se dá i maso důkladně pomlet, a vylisovat mleté rybí maso. Pomeltá rybina se hodí například do směsí, nebo rybí kostky lze obalit a usmažit například jako rybí prsty.
U některých ryb je vhodnější filety 1 minutu povařit ve vodě, pak je po vychladnutí teprve vykostit. Dále pokračujeme dle návodu nahoře. Jde o ryby co mají hodně kostí, jako cejni, boleni apod.