Rybářský rozcestník

Výroba mrazeného filé – polotovar

Pokud chytneme hodně ryb, nebo si nějaké chceme uchovat na zimu, lze je zamrazit. To můžeme několika způsoby. Buď zamrazit jednotlivé vykuchané ryby v celku, nebo je můžeme nafiletovat a zmrazit například po půlkách. Ovšem existuje spousty skvělých receptů na mražené rybí filé, které si lze také vyrobit doma. Na kostky filé používáme spíše menší vykuchané a kostí zbavené ryby, nebo naopak části velkých ryb …

1 náročnost
30 minut
+ doba zamrazení  
Zmrazené rybí filé
  • libovolné množství rybího masa zbaveného kostí a kůže
  • domácí lis nebo prkénko a vhodné závaží
  • sáčky nebo nádoby na skladování
  • vhodné nádoby na vylisování
  • pinzeta
  • nůž
  • a také hodně nervů při zbavování ryb kostí!
  • Příprava

    1. Vyfiletované ryby připravené pro kuchyňské zpracování zbavíme kůže a vnitřních kostí, jejich konce jsou vidět (případně po mase přejeďte prstem, ucítíte je), nejlepší je kosti vytahat pinzetou (vhodné je volit ryby, které nemají tolik vnitřních kostí!)
    2. Větší filety dále nijak nedochucujme, jen je po jednom dáme zamrazit do mrazáku, zmrazené můžeme dát k sobě a nechat v mrazáku na další použití, nebo lze udělat takzvané mrazené rybí kostky …
    3. Důkladně vykostěné filety dáme do vhodné nádoby a zatížíme je a to hodně, ideální je domácí lis, ale pokud ho nemáte, postačí například staré závaží položené na čistém prkénku, které má přesnou velikost, jako miska či jiná nádoba, ve které budete rybí maso lisovat, ryby zatížíme a necháme klidně přes noc v lednici
    4. Druhý den opatrně filé vyklepneme z misky a dáme zamrazit na prkénku (skladujeme dobře uzavřené v nějaké vhodné umělohmotné dóze nebo v sáčku), nebo lze filé nechat v misce, ve které jsem ho lisovali, zaklopit poklopem a dát opět do mrazáku.

    Doporučení

    Při výrobě polotovaru je důležité rybí maso nijak nedochucovat a nesolit, to vše se dělá až při samotném dalším tepelném zpracování. Při výrobě mrazených rybích kostek lze spolu lisováním spojit růůzně vilké kousky masa, nebo spolu spojit i více druhů ryb podobné kvality. Někdy se dá i maso důkladně pomlet, a vylisovat mleté rybí maso. Pomeltá rybina se hodí například do směsí, nebo rybí kostky lze obalit a usmažit například jako rybí prsty.

    Poznámka

    U některých ryb je vhodnější filety 1 minutu povařit ve vodě, pak je po vychladnutí teprve vykostit. Dále pokračujeme dle návodu nahoře. Jde o ryby co mají hodně kostí, jako cejni, boleni apod.

    Nejčtenější články

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!

    MiČR handicapovaní rybáři a MiČR ženy plavaná Mělník 2024

    Vážení přátelé sportovního rybolovu, dovolujeme si Vás pozvat na Mistrovství ČR v plavané v roce 2024, které se bude konat 26.4. – 28.4. 2024 na Mělníce.