Rybářský rozcestník

Losos Gravlax

O původ tohoto receptu se perou všichni Skandinávci. Jde o marinované plátky syrového lososa, které se servírují jako předkrm, přelité studenou omáčkou Gravlax.

1 náročnost
30 minut
+ doba marinování  
Losos Gravlax
  • 500 g vykostěného filetu z lososa bez kůže
  • 1 lžíce hrubozrnné soli
  • 1 lžíce cukru
  • nasekaný mladý kopr
  • citron
  • Na omáčku:
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce cukru
  • 3-4 lžíce olivového oleje
  • 1 ks bílku
  • kopr
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. V misce smícháme sůl s cukrem, směsku vetřeme do filetu z lososa a posypeme jemně nasekaným koprem, zabalíme do potravinářské folie a necháme 1-3 dny v lednici rozležet, několikrát můžeme obrátit
    2. Marinovaný filet vyndáme, odstraníme kopr
    3. Ze žloutku, hořčice a ostatním surovin ušleháme omáčku
    4. Filety krájíme na tenké plátky, vějířovitě rozložíme na talíři, přelije lehce omáčkou, přidáme plátek citronu a podáváme s krajíčky čerstvého chleba.

    Nejčtenější články

    Rybářské bajky, mýty, pověry a přísloví

    No, co rybář, to nějaká pověra. Někdo jim věří, jiný ne. Ale občas si říkám, že na každém šprochu je pravdy trochu! 🙂 A tak jsem je začal sbírat.

    Chov a skladování žížal

    Dnes se dají koupit žížalky, či i jiné živé rybí nástrahy, ve specializovaných obchodech, ale leze to dost do peněz. Pak máme další možnosti, jak my rybáři přijít k žížalám. Buď si je pracně nakopeme venku na zahradě, což může být dost zdlouhavé a za sucha či mrazu marný boj, nebo můžeme žížalám vytvořit ideální podmínky a vypěstovat si je doma ve sklepě, nebo na zahradě.

    Výroba závaží z kamene

    Někdo se snaží celou montáž co nejvíce zneviditelnit ve vodě. Jiný zase používá klipsy na odhození zátěže při záseku, kdy je opravdu vhodné a také lacinější nechat ve vodě kus kamene, než zátěž olověnou. O šetrnosti k přírodě nemluvě! Ostatní chtějí třeba jen ušetřit. Vyrobte si tedy, za dlouhých zimních večerů, šetrné závaží z kousku drátu a kamene, v létě se jistě, tyto náhražky olova, budou hodit.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím