Rybářský rozcestník

Kapr na znojemský způsob

Okořeněné, prošpikované porce kapra zprudka opečené na oleji, servírované s omáčkou připravenou z výpeku po rybě. Porce ryby servírujeme přelité omáčkou a posypané nastrouhaným vejcem nejlépe s bramborem nebo rýží.

2 náročnost
30 minut
kaprkaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra (150-200 g)
  • 4 ks naložené okurky
  • 1 ks vařené vejce
  • 1 ks cibule
  • 5 cl láku z okurek
  • 100 g slaniny
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • hladká mouka
  • máslo
  • kmín
  • pepř
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, okmínujeme, prošpikujeme slaninou, lehce poprášíme moukou, zbytek slaniny nakrájíme na kostičky.
    2. Na oleji kapra opečme z obou stran, do měkka, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidáme nakrájenou cibuli a slaninu, necháme zesklovatět. Přidáme lžičku másla, hořčici, protlak, lák z okurek, zaprášíme lehce moukou, necháme provařit. Do omáčky přidáme nasekané okurky, dochutíme solí, pepřem.
    4. Porce kapra na talíři přelijeme omáčkou, posypeme nastrouhaným vejcem, podáváme z brambory, nebo rýží.

    Poznámka

    Autor textu i fotografií: Dalibor Marounek

    Nejčtenější články

    NONSTOP revíry 2023

    V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci, tedy 24 hodin, ale pozor, za určitých podmínek a hlavně co územní svaz, to často různé termíny zahájení, nebo naopak ukončení výjimky pro lov v režimu non-stop!

    Úskalí chytání kaprů pomocí člunu a sklopné tyčové bójky

    Chytat kapry na větší vzdálenosti pomocí člunu a tyčové bójky je jen pro zkušené a dost otrlé rybáře. Nejde o to zavést bójku, ale také se k ní dostat s prutem a rybou na konci prutu a to i za škaredého počasí, ze větru, při velkých vlnách. Velký kapr totiž dokáže tahat jako kůň a zapomeňte na to, že by jste pěkného cvalíka dokázali dostat ke břehu pomocí klasického namotávání vlasce či šňůry ze břehu. A pokud ano, rybu by jste tak unavili, že by měla malou šanci na přežití. Jde o pokročilou kaprařinu, která nejen že není levná, ale také vyžaduje rybáře s velkým srdcem.

    Rybářský veletrh FOR FISHING se vrací do své původní kondice

    Svátek všech rybářů, veletrh FOR FISHING, se po roce vrací do letňanského areálu PVA EXPO PRAHA. V polovině února se na výstavní ploše přes 10 000 m2 představí více než 120 firem z Čech i zahraničí, chybět nebudou ani významné osobnosti z oblasti rybaření se zajímavými přednáškami nebo návštěvnická soutěž.