Rybářský rozcestník

Štika na srbský způsob

Porce štiky obalené ve vinném těstíčku, usmažené dozlatova, servírované obložené podušenou zeleninou ochucenou rajským protlakem, worcesterem a kořením.

2 náročnost
30 minut
štikaštika
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce štiky po 150 g
  • 2 ks rajčata
  • 2 ks žloutky
  • 1 ks červená paprika
  • 1 ks zelená paprika
  • 150 g naložených hub
  • 1 lžíce rajského protlaku
  • 1 dl bílého vína
  • špetka kypřícího prášku do pečiva
  • hladká mouka
  • worchestr
  • olej
  • sůl
  • Příprava

    1. Rybu osolíme, necháme chvíli odpočinout.
    2. Žloutky rozšleháme s bílým vínem a moukou, přidáme špetku kypřícího prášku, těstíčko musí být vláčné, necháme 10 minut odležet.
    3. Porce ryby osušíme, namočíme do těstíčka, postup zopakujeme 2x.
    4. Obalenou rybu ve vinném těstíčku opečeme dozlatova, odložíme stranou na teplé místo.
    5. Na oleji podusíme oloupaná rajčata, papriky a přidáme propláchnuté naložené hříbky. Necháme vydusit část vody, přidáme rajský protlak, osolíme, opepříme, můžeme dochutit pár kapkami worchestru.
    6. Porce ryby na talíři přelijeme směsí, podáváme s vařenými brambory, nebo bramborovou kaší.

    Poznámka

    Text i foto: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Lisovaný rohlík s libečkem

    Tento fígl používali již staří labští rybáři na začátku minulého století. Jde o to rohlík napařit vodou, do které dáme několik stonků libečku, po vylisování pak nakrájený rohlík s listy čerstvého libečku ještě skladujeme.

    Čarování s toustovým chlebem na rybách

    Použití toustového chleba na rybách jsem si zamiloval. Jde totiž o atraktivní nástrahu pro téměř všechny býložravé druhy ryb, tedy například karasy, cejny, plotice, tlouště, ale také kapry. Ale jak ho nastražit, aby na háčku, případně i na vlasu pod ním, vydržel co nejdéle? Možností je mnoho, vyzkoušejte některé naše tipy.

    Vodní plocha Písková Lhota u Poděbrad (rybářský revír 411 983) očima Rybářského rozcestníku

    Nedávno jsem měl možnost strávit několik dní na pískovně u Poděbrad, kam mě pozval předseda SÚS Dušan Hýbner. Uskutečnili se tam totiž rybářské závody, konkrétně klání „O pohár předsedy Středočeského územního svazu“. Po samotných závodech jsem měl pak možnost čtyři dny zůstat v tomto krásném prostředí a také si zachytat. Hned první den jsem zažil setkání nejen s pěkným kaprem, ale především s úžasným jeseterem měřícím více jak 1 metr. A to jsem netušil, že si během mého pobytu, na této vodní ploše, vytáhnu ještě další dva metrové jesetery.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím