Rybářský rozcestník

Kapr na budínský způsob

Na pánvi opečené porce kapra pak podušené na zelenině nejprve zaklopené, později odklopené, aby se odpařila část tekutiny, ve které se porce kapra dusily.

2 náročnost
40 minut
kaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra po 250 g
  • 4 ks stroužky česneku
  • 150 g červené cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g kedlubny
  • 150 g celeru
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl bílého vína
  • směs koření na ryby
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odpočinout. V mezičase nakrájíme na 4-5 mm silné nudličky 40-50 mm dlouhé, kedlubnu, mrkev, celer a slaninu. Cibuli nakrájím na půl kroužky.
    2. V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, vložíme osušené porce kapra, které jsme potřeli česnekem a lehce poprášili moukou. Opečeme zprudka, z každé strany, minutu, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidáme slaninu, necháme zesklovatět, vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, zbytek česneku, podlijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Na zeleninu narovnáme opečené porce kapra, pod pokličkou dusíme na mírném plameni 10-12 minut až zelenina a ryba změkne. Pokličku sundáme, necháme část tekutiny odpařit, porce kapra posypeme směsí koření na ryby.
    4. Na talíř rozprostřeme zeleninu se šťávou, vložíme porci kapra, ozdobíme kouskem citronu, petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Poznámka

    Text i fot: D. Marounek

    Nejčtenější články

    5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

    Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

    Ryba v české kuchyni – 6. díl

    Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

    Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

    Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?