Rybářský rozcestník

Kapr na budínský způsob

Na pánvi opečené porce kapra pak podušené na zelenině nejprve zaklopené, později odklopené, aby se odpařila část tekutiny, ve které se porce kapra dusily.

2 náročnost
40 minut
kaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra po 250 g
  • 4 ks stroužky česneku
  • 150 g červené cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g kedlubny
  • 150 g celeru
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl bílého vína
  • směs koření na ryby
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odpočinout. V mezičase nakrájíme na 4-5 mm silné nudličky 40-50 mm dlouhé, kedlubnu, mrkev, celer a slaninu. Cibuli nakrájím na půl kroužky.
    2. V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, vložíme osušené porce kapra, které jsme potřeli česnekem a lehce poprášili moukou. Opečeme zprudka, z každé strany, minutu, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidáme slaninu, necháme zesklovatět, vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, zbytek česneku, podlijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Na zeleninu narovnáme opečené porce kapra, pod pokličkou dusíme na mírném plameni 10-12 minut až zelenina a ryba změkne. Pokličku sundáme, necháme část tekutiny odpařit, porce kapra posypeme směsí koření na ryby.
    4. Na talíř rozprostřeme zeleninu se šťávou, vložíme porci kapra, ozdobíme kouskem citronu, petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Poznámka

    Text i fot: D. Marounek

    Nejčtenější články

    FOR FISHING 2021

    12. rybářský veletrh se letos koná v podzimních dnech a to od 21.10 do 24.10. 2021. Jde o největší rybářský veletrh v ČR. Co tam najdete v heslech: Prezentace nových trendů, představení novinek pro rok 2021, prezentace jednotlivých rybolovných technik, vytvoření rybářského prostředí pro všechny, co propadli krásám rybolovu, vytvoření obchodního prostředí pro vystavovatele v ekonomicky nejsilnějším regionu ČR, doprovodný program, přednášky, soutěže, propagace péče o životní prostředí a čistotu vod…

    Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

    Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

    Korbáčiky patří mezi TOP nástrahy do ledové vody

    Pokud si dokážete korbáčiky odepřít a nesníst je všechny, rozhodně je vyzkoušejte jako nástrahu na háček do studené vody. Hodí se na ně chytat od podzimu do jara, kdy na ně lze přemluvit více druhů ryb. Především na sýry můžeme chytat tlouště, parmy, podoustve, ostroretky, ale i kapry. V zimě na dírkách také pstruhy, především pak duháče.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím