Rybářský rozcestník

Kapr na budínský způsob

Na pánvi opečené porce kapra pak podušené na zelenině nejprve zaklopené, později odklopené, aby se odpařila část tekutiny, ve které se porce kapra dusily.

2 náročnost
40 minut
kaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra po 250 g
  • 4 ks stroužky česneku
  • 150 g červené cibule
  • 150 g mrkve
  • 150 g kedlubny
  • 150 g celeru
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 dl bílého vína
  • směs koření na ryby
  • citronová šťáva
  • plátky citronu
  • hladká mouka
  • petrželka
  • máslo
  • pepř
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme odpočinout. V mezičase nakrájíme na 4-5 mm silné nudličky 40-50 mm dlouhé, kedlubnu, mrkev, celer a slaninu. Cibuli nakrájím na půl kroužky.
    2. V prostorné pánvi rozehřejeme máslo, vložíme osušené porce kapra, které jsme potřeli česnekem a lehce poprášili moukou. Opečeme zprudka, z každé strany, minutu, odložíme stranou.
    3. Do šťávy po pečení přidáme slaninu, necháme zesklovatět, vložíme nakrájenou zeleninu, cibuli, zbytek česneku, podlijeme bílým vínem, osolíme, opepříme. Na zeleninu narovnáme opečené porce kapra, pod pokličkou dusíme na mírném plameni 10-12 minut až zelenina a ryba změkne. Pokličku sundáme, necháme část tekutiny odpařit, porce kapra posypeme směsí koření na ryby.
    4. Na talíř rozprostřeme zeleninu se šťávou, vložíme porci kapra, ozdobíme kouskem citronu, petrželkou. Podáváme s chlebem nebo pečivem.

    Poznámka

    Text i fot: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?