Rybářský rozcestník

Kapr na žampionech ve smetanovo-sýrové omáčce

Nasolené, utřeným česnekem potřené porce kapra, obalené v mouce, pak zprudka opečené na pánvi do zlatova, z obou stran. Ve výpeku po mase podušené plátky žampionů s pórkem, směs doplněná o zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr, chvíli vše povařené. Porce kapra servírované přelité smetanovo-sýrovou omáčkou.

2 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
kaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra
  • 2 ks stroužky česneku
  • 200 g menších žampionů
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g pórku (zelená část)
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného sýru
  • směs rybí koření
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme 30 minut odpočinout.
    2. Rybu osušíme, potřeme utřeným česnekem, obalíme v hladké mouce.
    3. V pánvi rozehřejeme máslo, kapra opečeme do zlatova z obou stran, odložíme stranou na teplé místo.
    4. Část šťávy po pečení slijeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a žampiony, (větší přepůlíme), podlijeme troškou vody, osolíme, přidáme drcený kmín, dusíme do měkka.
    5. Ke směsi přidáme zakysanou smetanu, zahustíme strouhaným sýrem, chvíli prohřejeme, než se sýr rozpustí.
    6. Porce kapra přelijeme na talíři omáčkou, podáváme například s bramborovou kaší.

    Doporučení

    Text i fot: D. Marounek

    Nejčtenější články

    FOR FISHING 2021

    12. rybářský veletrh se letos koná v podzimních dnech a to od 21.10 do 24.10. 2021. Jde o největší rybářský veletrh v ČR. Co tam najdete v heslech: Prezentace nových trendů, představení novinek pro rok 2021, prezentace jednotlivých rybolovných technik, vytvoření rybářského prostředí pro všechny, co propadli krásám rybolovu, vytvoření obchodního prostředí pro vystavovatele v ekonomicky nejsilnějším regionu ČR, doprovodný program, přednášky, soutěže, propagace péče o životní prostředí a čistotu vod…

    Novomlýnská nádrž vydala dosud největšího kapra v historii Evropského šampionátu v lovu kaprů!

    Na Novomlýnské nádrži se pořádá již pátý ročník Evropského šampionátu v lovu kaprů „Stairs2Hell“. Jejím pořadatelem je společnost European Carp Fishing Association, která se organizací závodů zabývá již řadu let, ve spolupráci s Moravským rybářským svazem a Povodím Moravy. V čele této společnosti stojí manažerka projektu Tereza Asterová, na závodech dále spolupracují ambasador projektu, známý rybář Jakub Vágner a zkušení organizátoři, rybáři a ředitelé závodů, Petr Šurek a Vít Černý. Tento závod má tradici již od roku 2017 a letos se ho účastní 100 tříčlenných týmů z celé Evropy. Vítěz získá 500 000 Kč a věcné ceny v hodnotě přes 200 000 Kč. Jednou z hlavních myšlenek závodu je podpora mladých rybářů při jejich cestě k úžasnému koníčku, proto pořadatel poskytuje dar rybářského vybavení v hodnotě 200 000 Kč na chod dětských rybářských kroužků v rámci Moravského rybářského svazu. Tímto je tento závod naprosto unikátní v rámci celosvětového měřítka.

    Korbáčiky patří mezi TOP nástrahy do ledové vody

    Pokud si dokážete korbáčiky odepřít a nesníst je všechny, rozhodně je vyzkoušejte jako nástrahu na háček do studené vody. Hodí se na ně chytat od podzimu do jara, kdy na ně lze přemluvit více druhů ryb. Především na sýry můžeme chytat tlouště, parmy, podoustve, ostroretky, ale i kapry. V zimě na dírkách také pstruhy, především pak duháče.

    Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
    Další informace Rozumím