Rybářský rozcestník

Kapr na žampionech ve smetanovo-sýrové omáčce

Nasolené, utřeným česnekem potřené porce kapra, obalené v mouce, pak zprudka opečené na pánvi do zlatova, z obou stran. Ve výpeku po mase podušené plátky žampionů s pórkem, směs doplněná o zakysanou smetanu a nastrouhaný sýr, chvíli vše povařené. Porce kapra servírované přelité smetanovo-sýrovou omáčkou.

2 náročnost
30 minut
+ doba odpočinutí  
kaprkapr
  • Rozpis na 4 porce:
  • 4 ks porce kapra
  • 2 ks stroužky česneku
  • 200 g menších žampionů
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g pórku (zelená část)
  • 2 vrchovaté lžíce strouhaného sýru
  • směs rybí koření
  • citronová šťáva
  • hladká mouka
  • drcený kmín
  • máslo
  • sůl
  • Příprava

    1. Porce kapra osolíme, pokapeme citronovou šťávou, necháme 30 minut odpočinout.
    2. Rybu osušíme, potřeme utřeným česnekem, obalíme v hladké mouce.
    3. V pánvi rozehřejeme máslo, kapra opečeme do zlatova z obou stran, odložíme stranou na teplé místo.
    4. Část šťávy po pečení slijeme, přidáme na kolečka nakrájený pórek a žampiony, (větší přepůlíme), podlijeme troškou vody, osolíme, přidáme drcený kmín, dusíme do měkka.
    5. Ke směsi přidáme zakysanou smetanu, zahustíme strouhaným sýrem, chvíli prohřejeme, než se sýr rozpustí.
    6. Porce kapra přelijeme na talíři omáčkou, podáváme například s bramborovou kaší.

    Doporučení

    Text i fot: D. Marounek

    Nejčtenější články

    Jak jednoduše opláchnout nafukovací člun

    Kdo vozí k vodě nafukovací čluny, moc dobře ví, jak moc po vytažení z vody jsou špinavé, zvláště, pokud je rybář u vody déle a zažije nějakou tu bouřku. Hlavně na řekách se na spodní straně člunu usazuje kde co. A pokud zaprší, či parkujeme s člunem pod stromy, ani vnitřek člunu nebývá neposkvrněný. Kdo by pak chtěl vozit tuto hrubou špínu domů? 🙂

    Co vše lze nastražit na přívěs háčku

    Kromě klasického boilies, případně pelet lze na přívěs háčku nastražit kde co. Od červů, žížal, ale i jiné živé havěti také různě upravené pečivo, listy, květy či snítky trav nebo rákosu, ale také ovoce. A to nemluvím o sýrech a různých dalších dobrotách, co si rybář odtrhne u huby, aby zvýšil svoji šanci chytit nějakou tu pěknou rybu.

    Bonduelle Gold Chilli – kukuřice nejen do chladné podzimní vody

    Zkušeným rybářům asi nemusím vysvětlovat, že právě nakládaná kukuřice Bonduelle nejlépe přemlouvá kaprovité ryby k záběru a to jak bílou rybu, tak i kapry a amury. Ale už jste vyzkoušeli chytat ryby na Bonduelle Gold Chilli, tedy ostrou variantu této nakládané kukuřice?