Rybářský rozcestník

Marinování filet z makrel

Jedna z možností úprav makrel. Takto připravenou makrelu servírujeme například jako předkrm, dobře vychlazenou, nakrájenou na plátky.

2 náročnost
25 minut
+ doba marinování 24 hodin  
  • filety z makrely
  • 1,5 l vody
  • 6 lžic vinného octa
  • 4-5 ks semen koriandru
  • 5 ks bobulí jalovce
  • 3 lžíce cukru
  • 3 lžíce soli
  • potravinářská fólie na zabalení
  • několik zrnek nového koření
  • několik zrnek celého pepře
  • kopr
  • Příprava

    1. Filety z makrely naložíme do slabé octové vody (6 lžic vinného octa na 1,5 l vody)
    2. V hmoždíři rozdrtíte zrnka pepře, semena koriandru, bobule jalovce a několik zrnek nového koření
    3. Osušené filety posypete kořením a přidáte ještě nahrubo nasekaný kopr, který jemně přitlačíme
    4. Nakonec posypete filety směsí soli a cukru v poměru 1:1
    5. Takto připravené kousky ryb položíme vnitřními stranami k sobě a pevně je zabalíme do fólie, aby tekutina, která se později uvolní, nemohla vytékat mimo ryby
    6. Makrely zatížíme prkýnkem a závažím, uložíme na chladné místo, nejlépe do chladničky, doba naložení je 24 hodin, po 12 hodinách rybu otočíme
    7. Po vyjmutí z chladničky a setření větší části koření filety nakrájíme proti kůži na tenké plátky.

    Nejčtenější články

    Pozvánka na závod do Nižboru

    ČRS. z. s., MO Nižbor zve na 16. ročník rybářského závodu, který se koná 11. 5. 2024 na Berounce nad jezem v Nižboru. Počet míst omezen na 50….

    Jarní kolo Ve vodě nežijí jen vodníci

    Jarní kolo náborové akce „Ve vodě nežijí jen vodníci“ proběhne od 15. 4. do 27. 6. 2024. Zájemci se mohou hlásit od dne zveřejnění a zasílat přihlášky na sekretariát SÚS….

    Jarní dospělé a Dětské závody ČRS MO Kladruby – Propozice 20. a 21. 4. 2024

    Vážení přátelé ČRS MO Kladruby, dovolte, abychom Vás pozvali na Jarní dospělých a Dětské rybářské závody konané ve dnech 20. a 21. dubna 2024 na nádrži Záhorská. Těšíme se na Vaši hojnou účast!