Rybářský rozcestník

Živý hmyz – oblíbená letní nástraha našich dědů

Především v letních měsících lze na háček napíchnout živý hmyz, který byl jako nástraha velmi populární hlavně v minulém a předminulém století. Jde například o bzučivky, masařky, či větší jepice. Ovšem na výběr toho máme mnohem a mnohem více.

Masařka
JepiceDvoukřídlíKobylkacvrček-kobylka-nástrahamasařkamasařka

V minulosti se hodně chytalo také na luční koníky a sarančata. Někdy se pak na háčku objevili i cvrčci. Ti chutnají většině kaprovitých ryb. Na živý hmyz chytáme nejčastěji se splávkem ve vodním sloupci, nebo i bez něj na tzv. třepanou a to přímo z vodní hladiny. Jde o velmi zajímavou, aktivní metodu lovu ryb, kdy se rybář musí tiše pohybovat kolem vody a nabízet rybám třepající se hmyz na hladině. Na živý hmyz se nechají přemluvit především jelci tloušti ale také jelci jeseni, plotice, boleni… prostě kde jaká kaprovitá ryba. Tam, kde se na mimopstruhové vodě vyskytují pstruzi, tak i těm lze nabídnout nějaký ten živý hmyz.

Jepice

Kromě dospělce lze na ryby vytáhnout i jejich housenky či larvy. Ovšem dnes je velký problém v tom, že i kde jaký hmyz je dnes chráněný a tak pozor při výpravách na to, aby i nějaký ten chráněný hmyz neskončil na háčku.

Naši dědové a pradědové lovili na velké luční kobylky i sumce, na larvy vážek a šídel zase parmy. Dnes se živé nástrahy tohoto typu nahrazují umělými nástrahami, ale pořád lze zkusit nějakou tu mouchu chytit a napíchnout na háček! 🙂

Kobylka

Dnešní moderní rybařina nabízí napodobeniny hmyzu, ale živý hmyz je živý, jde právě o ten jejich jedinečný pohyb na hladině, který dokáže kde jakou rybu přimět k záběru. A tak nebuďte líní a vyzkoušejte chytat ryby na živý hmyz, možná vás překvapí četnost záběrů, pokud dokážete u břehu splynou s okolím.

Text: Jiří Langer, šéfredaktor webu, foto: foto banka fotky-foto a Jiří Langer

Nejčtenější články

Aktuálně nejstahovanější aplikace mezi českými rybáři

Již několik měsíců zpět avizovaná, ryze česká, a po všech směrech vylepšená aplikace Fishsurfing 2.0 je právě ke stažení na Google Play, App Storu ale dostupná i z webu na www.fishsurfing.com! Pokud jsi náhodou starou verzi aplikace znal a neoslovila tě, koukni se teď na tuhle novinku! Nový Fishsurfing po designové i funkční stránce posunul prostředí rybářské sociální sítě na úplně jinou úroveň.

Jak zpracovat lína v kuchyni

Lín obecný – Tinca tinca patří mezi rybáři k oblíbeným rybám, proto také jeho lov byl od roku 2021 omezen na čtyři kusy denně. Málokterý rybář však ví jak lína správně připravit ke kulinářským účelům. Hodně rybářů lína stahuje z kůže, vadí jim sliz nebo se snaží oškrábat drobné šupinky z kůže, což je ale škoda, protože po upečení šupinky změknou a jsou poživatelné, u mnoha gurmánů je pak upečená kůže z lína se šupinkami považována za lahůdku. Za lahůdku je lín považován nejen u nás v Česku ale také ve Francii, Itálii, či Německu, kam je státní rybářství před rokem 1989 vyváželo za devizy.

Pozvánka na dětský závod do Berouna

Místní organizace Beroun zve na dětský rybářský náborový závod, který se koná 22. 6. 2024 na revíru Berounka 3….