Rybářský rozcestník

Čerstvé ovoce

V létě patří zralé ovoce mezi oblíbené nástrahy. Ovoce funguje především tam, kde rostou ovocné stromy přímo na břehu a občas jejich přezrálé plody padnou i do vody. Ryby jsou pak na tento druh naučené a tak není problém je přemluvit k záběru. Na ovoce lze ovšem i ryby naučit a to pravidelným zakrmením lovného místa tím druhem, na který pak budeme chytat.

Trnka
Třešnětresne-hacekMirabelky

Cíleně lze na ovoce chytat amury a tlouště, ovšem zájem o drobné plody mají i jiné druhy ryb, jako parma, kapr nebo jesen. Výhodou ovoce je, že v parném létě právě na ovoce zaberou jinak k ostatnímu krmení netečné ryby.

Mirabelky

Jaké je nejoblíbenější ovoce vhodné na háček?

Rozhodně mezi top nástrahu patří třešně, višně, ale i špendlíky, meruňky nebo švestky, mirabelky …

Třešně

Články k tématu:

Nejčtenější články

Rybářská technika chytání – lov na položenou (tzv. na těžko)

Položená, neboli „chytání na těžko“, je oblíbená metoda chytání ryb především u dna, nebo těsně nade dnem, i když poslední dobou začíná být oblíbené chytání ve vodním sloupci, pomocí vznášejících se nástrah. Po nahození montáže se prut odloží do vidliček, rybář vypne vlasec, pak jej mírně povolí a pověsí se na něj signalizátor záběru. Jakmile ryba nasaje nástrahu a chce s ní odplavat, její pohyb se přenese přes napnutý vlasec na signalizátor a záběr se projeví jeho stoupáním, či klesáním, případně také poskakováním. Zbývá zaseknout a vytáhnout rybu, nebo také ne.

Jak ovlivňuje teplota vody život ryb a opravdu spí ryby v zimě?

Asi nejdůležitější veličinou, která bezprostředně ovlivňuje chování a biorytmus ryb, je právě teplota vody. Je dokázané, že ryby zvládají přežívat v teplotním rozmezí od -2 °C, což je hraniční teplota, pod kterou zamrzá dokonce i slaná voda, tedy moře, až do 48 °C , to je zase teplota, ve které dokáží žít některé rybky žijící ve světě v horkých pramenech. Ovšem není ryba na světě, která by dokázala přežít v celém, výše vyjmenovaném rozsahu teplot. Proto také ryby dělíme na teplomilné a studenomilné. My se ale dnes budeme bavit o rybách žijících u nás, tedy o rybách žijících v chladnější vodě.

Ryby mořské, jejich dělení

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím