Rybářský rozcestník

Žahavci (Cnidaria)

Žahavci jsou vodní, převážně mořští, bezobratlí, ovšem mají své zástupce i v říši sladkovodních živočichů. Jejich tělní stavba je poměrně jednoduchá s radiální souměrností. Jejich tělo může dosahovat velikostí od několika milimetrů až třeba po 2 m.

Žahavci - ilustrační foto

Rozpoznávací znaky

Tělo polypů je většinou paprsčitě souměrné, prodloužené podél osy těla, tvaru paprskovitého nebo trubicového. Jeho spodní část je buď připevněná k substrátu, nebo, pokud žije v koloniích, k ostatním polypům, většinou na horní konci se nachází přijímací a zárověň vyvrhovací otvor, který je obklopený chapadly. Pro žahavce jsou pak tipické žahavé a lepivé buňky umístěné hlavně na jejich chapadlech, ty slouží k lovu dorbné kořisti.

Výskyt

Stojaté vody mořské i sladkovodní. Vyskytují se snad po celém světě.

Obecně

Existují dvě stádia žahavců, tzv. polypy a medůzy. Kmen žahavci má především své zástupce žijící se slané, mořské vodě, ale i ve sladké vodě se najde několik zásdtupců tohto rodu. Jmenujme si například u nás žijící nezmar zelený (Chlorohydra viridissima) zbarvený do zelena díky simbiotickým zelkeným řasám. Živí se drobnými vodními živočichy např. buchankami a perloočkami. Není příliš náročný na kvalitu vody. Žije ve stojatých vodách v rybnících, jezírkách, říčních ramenech, přichycen na ponořených rostlinách.

Dalším zástupcem výše uvedeného rodu je nezmar podélník (Chlorohydra oligactis), ten má až nápadně dlouhá chpadla. Větší kusy tohoto nezmara napadají i rybí potěr. Větší ryby pak po doteku s ním zřetelně uskakují z dosahu. Tělo tohoto nezmara je světle hnědé. Ramena mohou být velmi tenká a dlouhá, dosahují i více než 25 mm délky, což je charakteristický znak tohoto druhu.

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.