Rybářský rozcestník

Montáž na chytání dravců pomocí tyrolského dřívka

Při vláčení po dně je skvělá pomůcka, proti přílišnému váznutí, tzv. tyrolské dřívko, což je umělohmotná trubička na jednom konci s očkem a na druhém opatřená závažím. Táhne se, spolu s nástrahou, po dně a víří sedimenty dna, což často dravce může přesvědčit k útoku.

Tyrolskénastrazeni-rybky
  1. vláčecí prut s vhodným navijákem a vlascem s malou rozpínavostí (25 až 30 mm)
  2. tyrolské dřívko 15 až 60 g, velikost volíme podle zvolené nástrahy, hloubky lovného místa a síly proudu
  3. anti-tangle boom, jinak průjezd ve tvaru „T“ nebo lidově hokejka s obratlíkem a karabinkou
  4. lankový návazec s obratlíkem dlouhý asi 60 cm, na štiky a sumce, jemný návazec z vlasce na okouny a candáty na konci s jendoháčkem nebo dvojháčkem velikosti přiměřený k nástraze
  5. rybka nastražená prošitím, nebo za nosní dírku pomocí dvojháčku nebo jednoháčku, v ústech by měla mít polystyren nebo korek
Tyrolské dřívko

Tyrolské dřívko

Stručný popis navázání montáže:

Na kmenovou šňůru navlékneme anti-tangle boom, pak korálek nebo gumovou kuličku jako stoper a obratlík s karabinkou, ten navážeme napevno. Při chytání pak na „T“ průjezd připneme tyrolské dřívko, to volíme o váze podle hloubky dna a případně podle síly proudu. Návazce používáme dva druhy, pro jemnější chytání připravené z vlasce, pro chytání štik a sumců z ocelového lanka nebo pletené šňůry vyztužené ocelovým lankem. Háčky používáme také dvojího typu, buď dvojháčky, nebo jednoháčky, které umisťujeme buď přes ústní dutinu a nosní dírku, nebo rybky prošíváme s dvojháčkem umístěným v ocasní části. Aby nástraha dobře ve vodě pracovala, rybku musíme naplnit korkem nebo polystyrénem. Také lze rybku pomocí injekční stříkačky naplnit vzduchem, to také dobře funguje!

Detail nastražení rybky:

Detail nastražení mrtvé rybky při vláčení

Detail nastražení mrtvé rybky při vláčení

Velikost rybek volíme podle cílové ryby, kterou chceme chytnout. Na okouny a candáty použijeme vlasec, na štiky a sumce pak kovové lanko. Rybku buď prošíváme pomocí jehly, jedno nebo dvojháček umisťujeme do ocasu nástražní rybky nebo přes ústa za nosní otvor. Do úst nástražní rybky vkládáme korek nebo polystyren, případně ji můžeme nafouknout vzduchem pomocí injekční stříkačky.

Nejčtenější články

Termíny vytírání ryb

Znalost měsíců, kdy se tře ten či onen druh ryb, se rozhodně hodí každému rybáři. Právě v době vytírání nemají ryby náladu na nic jiného, než právě na své milostné hrátky. Většinou nepřijímají potravu a tak chytnou rybu, která je právě ve tření, je téměř nemožné. Proto nemá smysl cíleně lovit ten druh, který se zrovna vytírá. Je pravda, že u ryb hájených jejich ochrana probíhá právě v době vytírání, což je logické a tak stejně v tu dobu máme zakázáno hájený druhy ryb chytat. Ovšem pozor. Například počasí některé roky může dobu vytírání opozdit, nebo naopak, při teplém jaru, urychlit. Ale jinak je tato tabulka poměrně přesná!

NONSTOP revíry 2022

Na nonstop revíry vydává Ministerstvo zemědělství výjimky. Ano, je to tak, Český rybářský svaz nerozhoduje o revírech, na kterých se daný rok může chytat 24 hodin. To je v pravomoci MZe ČR. V tomto článku najdete aktuální tabulku NONSTOP revírů, kde rybáři mohou v letních měsících chytat ryby i po půlnoci.

Rybí konzervy z uzených ryb – zavařování vyuzených ryb

Rád ryby udím i pro známé rybáře, kteří nemají udírnu a chtějí vyzkoušet a ochutnat uzeného sumce, nebo další rybáři, co si přivezli makrely z Norska a chtějí překvapit rodinu rybí lahůdkou. Vyuzená makrela z Norska je úplně něco jinačího než co nám nabízí český trh. Za prvé jde o to, že jde o ryby, co jsme sami chytili a za druhé makrely co nám nabízí obchody, se dělají na plynu a jen na konci se přihodí buková štěpka, takže nic moc, do klasického uzení na dřevě to má hodně daleko. A co tedy s přebytky vyuzených ryb, když jsou kamarádi a rodina přejedená? Vyrobte si z nich konzervy a zavařte je!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím