Rybářský rozcestník
0-9 a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z

nástraha

Potrava, na kterou rybáři chytají ryby. Dělí se na přirozené nástrahy, ty dále dělíme na živočišné a rostlinné (to jsou například žížaly, červy, hrách, kukuřice, brambory …ale i různé lisované směsi, peletky, boilies …). Pak známe nástrahy pro dravé ryby, tedy malé rybky živé, nebo i mrtvé a umělé nástrahy (mušky, třpytky, woblery … tedy napodobeniny ryb a jiných vodních živočichů).

Nástrahy - různé foukačky, či extrudované nástrahy

Nejčtenější články

5 základních rybářských uzlů, které by měl znát každý rybář

Ano, je to tak. Každý rybář by měl umět pár základních rybářských uzlů, které mu umožní si uvázat potřebné montáže a návazce. Bez znalostí alespoň několika málo uzlů to prostě nejde, stát se samostatným rybářem a to i přes to, že na rybářském trhu se objevuje čím dál více rybářských návazců navázaných přímo od jednotlivých výrobců. Montáže si nakonec rybář většinou musí umět navázat sám.

Ryba v české kuchyni – 6. díl

Zhruba před 150 lety bylo možno ulovit na jediné české řece Labi ryby, které se v jiných řekách v Čechách nevyskytovaly. Bylo to dané tím, že Labe v helgolandském zálivu v Německu ústí do Severního moře. Mnoho mořských ryb se dostalo z moře do Labe a proto se zde náhodně lovily, viz minulý díl, lososi. Ale nejen oni! Jsou zaznamenány úlovky například labských jeseterů. Šlo o jesetera obecného – Acipenser sturio, dnes nazýván jeseter velký. Že šlo o mohutné ryby, dokládají kroniky a staré zápisy.

Kam s úhořem na háčku? Kbelík je ideální!

Každý, kdo někdy vytáhl úhoře z vody ví, že bojuje i na souši a ne a ne se uklidnit. Pak je moc těžké mu háček vytáhnout z tlamky. A nejen to, necháte-li ho malou chvíli vyset na vlasci, začne se do něj zamotávat, dokáže se tak neuvěřitelně zamotat do vlasce, až se začne často škrtit. Hrozí nejen jeho poškození, ale také brzké uhynutí. Kam tedy s ním těsně po vytažení z vody?