Brambory jsou oblíbená levná nástraha, kterou ryby milují. Výhoda brambor spočívá v tom, že drobné ryby brambory neožírají, takže záběr znamená většinou jen větší rybu.
Nejčastěji chytáme ryby na brambory v letních měsících, tedy v červenci a srpnu. Brambory jsou však také vhodné na zakrmování, tedy jako návnada. Hlavně kapři si na brambory velmi dobře zvykají. Můžeme chytat na syrové brambory, ale lepší je brambory tepelně upravit.
Brambor je třeba vařit tak, aby byl dostatečně kompaktní a pevně držel na háčku, současně musí být měkký, aby kaprovi chutnal a umožnil spolehlivý zásek. Proto využíváme raději drobnější odrůdy brambor do průměru tak 2-3 cm. Brambory vaříme vždy ve slupce, kterou pak oloupeme až před použitím. Malé brambory nastražujeme celé, větší rozkrájíme na kostičky a ty pak dáváme na háček.
Brambory jsou skvělé také jako návnada, tedy na zakrmení lovného místa. Uvařené, oloupané brambory rozdrtíme rukou, nebo je uvařené nakrájíme na plátky, které protlačíme přes sítko, které se běžně používá na výrobu bramborového salátu. Čerstvě uvařené brambory lze také za horka rozšťouchat a promíchat s kukuřičným šrotem. Dále se dá vnadit i bramborovou kaší rozšlehanou s mlékem, která se zaváže do dámské punčochy a na provázku se hodí do lovného místa …