Rybářský rozcestník

Losos (atlantský, tichomořský)

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.

Právě chycený losos na prutu
PrávěLosos

Název latinsky

Salmo salar

Jiný název

Salmon, Lachs, Salmón, Salmo, Saumon

Rozpoznávací znaky

Typický je pro něj leskle stříbrný, tmavě šedý hřbet a světlejší břicho. Barva lososa se mění během jeho života díky hormonálním vlivům. Lososi dorůstají maximální délky 1,50 metru a mohou vážit 35 kilogramů.

Výskyt

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách.

Obecně

Podobně jako siven patří losos do čeledi lososovitých. Uměle chovaný losos může být rozpoznán podle hřbetní ploutve, která je vykrojená v porovnání s typicky vyvinutou ploutví volně žijícího lososa. Spotřebitelé většinou rozpoznají lososa podle jeho charakteristicky světle červeného až růžového masa.

Losos se rodí jako sladkovodní ryba, ale ještě v relativně mladém věku nakonec migruje do moře. Tato migrace probíhá, když je losos dostatečně starý a mořská strava nepředstavuje žádný problém.

Losos pohlavně dozrává ve věku tří až šesti let a poté opouští mořské prostředí a cestuje proti proudu řek za účelem tření. Většinou musejí lososi překovat velké překážky, jako například plout proti proudu, proplout peřeje, kaskády a uměle vytvořené nádrže. I přesto lososi urazí značné vzdálenosti, někdy až 100 kilometrů za den. Během této cesty losos nepřijímá potravu. Období tření probíhá od října do prosince. Mladí lososi jsou rozpoznatelní podle červených skvrn na těle.

Kuchyňské zpracování:

Běžný spotřebitel většinou nedokáže rozpoznat rozdíl v chuti mezi vysoce kvalitním uměle chovaným a volně žijícím lososem. Toto lze rozeznat pouze na základě vnějších znaků, jako jsou například ploutve nebo pevnost masa.

Losos má výraznou, charakteristickou chuť. Jeho maso je velice jemné. Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %).

Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Zdroj: www.nordsee.com, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Nejlepší je lososy chytat s muškařským náčiním na řekách a s náčiním na hlubinnou přívlač na moři.

Nejčtenější články

Prosba všem lidem dobré vůle, nepouštějte zakoupené vánoční kapry zpět do rybníků, potoků a řek!

Mnoho lidí to dělá. Myslí to bobře. Chtějí kapříkovi zachránit život a darovat mu svobodu. Netuší však, že mu tím zajistili jen pomalou a trýznivou smrt. Důvodů, proč vánoční kapr nemá šanci své vypuštění do přírody přežít je mnoho. Pokusím se vám vysvětlit alespoň některé z nich.

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím