Rybářský rozcestník

Losos (atlantský, tichomořský)

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.

Právě chycený losos na prutu
PrávěLosos

Název latinsky

Salmo salar

Jiný název

Salmon, Lachs, Salmón, Salmo, Saumon

Rozpoznávací znaky

Typický je pro něj leskle stříbrný, tmavě šedý hřbet a světlejší břicho. Barva lososa se mění během jeho života díky hormonálním vlivům. Lososi dorůstají maximální délky 1,50 metru a mohou vážit 35 kilogramů.

Výskyt

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách.

Obecně

Podobně jako siven patří losos do čeledi lososovitých. Uměle chovaný losos může být rozpoznán podle hřbetní ploutve, která je vykrojená v porovnání s typicky vyvinutou ploutví volně žijícího lososa. Spotřebitelé většinou rozpoznají lososa podle jeho charakteristicky světle červeného až růžového masa.

Losos se rodí jako sladkovodní ryba, ale ještě v relativně mladém věku nakonec migruje do moře. Tato migrace probíhá, když je losos dostatečně starý a mořská strava nepředstavuje žádný problém.

Losos pohlavně dozrává ve věku tří až šesti let a poté opouští mořské prostředí a cestuje proti proudu řek za účelem tření. Většinou musejí lososi překovat velké překážky, jako například plout proti proudu, proplout peřeje, kaskády a uměle vytvořené nádrže. I přesto lososi urazí značné vzdálenosti, někdy až 100 kilometrů za den. Během této cesty losos nepřijímá potravu. Období tření probíhá od října do prosince. Mladí lososi jsou rozpoznatelní podle červených skvrn na těle.

Kuchyňské zpracování:

Běžný spotřebitel většinou nedokáže rozpoznat rozdíl v chuti mezi vysoce kvalitním uměle chovaným a volně žijícím lososem. Toto lze rozeznat pouze na základě vnějších znaků, jako jsou například ploutve nebo pevnost masa.

Losos má výraznou, charakteristickou chuť. Jeho maso je velice jemné. Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %).

Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Zdroj: www.nordsee.com, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Nejlepší je lososy chytat s muškařským náčiním na řekách a s náčiním na hlubinnou přívlač na moři.

Nejčtenější články

Sumec kanibal, aneb čím vším sumci nepohrdnou. Mohou napadnout i člověka?

Kanibalismus u sumců je přirozeným jevem a setkáme se s ním všude, nejen tam, kde je moc přemnožený a má málo potravy. Pokud hájí své teritorium, klidně vystartuje po stejně velkém jedinci, který nepatří mezi jeho nejbližší rodinu. Jde o teritoriální chování. Ovšem cizí jedinci svého druhu nejsou jeho hlavní potravou. Kromě menších ryb nepohrdne ani hlodavci, menšími ptáky apod. Může si ale sumec udělat zálusk i na člověka?

Způsoby uzení ryb

Známe různé způsoby uzení ryb, liší se teplotou kouře, dobou uzení a také trvanlivostí výsledného produktu.

Koule z DECATHLONU jsou trnem v oku některým českým výrobcům

Boilies z DECATHLONU se stále probírá na diskuzních fórech na různých rybářských webech a také na Facebooku. Jde o to, že zásadně konkuruje cenou běžným výrobcům a tak někteří testeři renomovaných značek začali koule z DECATHLONU ve svých článcích hanit. My jsme byli donedávna zcela neutrální, ale po sérií negativních článků na Facebooku jsme se naštvali a zašli do obchodu a „dekatloňácké“ koule koupili. Boilies jsme pak testovali na stojaté svazové vodě, také na jednom soukromém revíru a nakonec i na proudné vodě na Labi. A jak jsme s koulemi dopadli?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím