Rybářský rozcestník

Losos (atlantský, tichomořský)

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.

Právě chycený losos na prutu
PrávěLosos

Název latinsky

Salmo salar

Jiný název

Salmon, Lachs, Salmón, Salmo, Saumon

Rozpoznávací znaky

Typický je pro něj leskle stříbrný, tmavě šedý hřbet a světlejší břicho. Barva lososa se mění během jeho života díky hormonálním vlivům. Lososi dorůstají maximální délky 1,50 metru a mohou vážit 35 kilogramů.

Výskyt

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách.

Obecně

Podobně jako siven patří losos do čeledi lososovitých. Uměle chovaný losos může být rozpoznán podle hřbetní ploutve, která je vykrojená v porovnání s typicky vyvinutou ploutví volně žijícího lososa. Spotřebitelé většinou rozpoznají lososa podle jeho charakteristicky světle červeného až růžového masa.

Losos se rodí jako sladkovodní ryba, ale ještě v relativně mladém věku nakonec migruje do moře. Tato migrace probíhá, když je losos dostatečně starý a mořská strava nepředstavuje žádný problém.

Losos pohlavně dozrává ve věku tří až šesti let a poté opouští mořské prostředí a cestuje proti proudu řek za účelem tření. Většinou musejí lososi překovat velké překážky, jako například plout proti proudu, proplout peřeje, kaskády a uměle vytvořené nádrže. I přesto lososi urazí značné vzdálenosti, někdy až 100 kilometrů za den. Během této cesty losos nepřijímá potravu. Období tření probíhá od října do prosince. Mladí lososi jsou rozpoznatelní podle červených skvrn na těle.

Kuchyňské zpracování:

Běžný spotřebitel většinou nedokáže rozpoznat rozdíl v chuti mezi vysoce kvalitním uměle chovaným a volně žijícím lososem. Toto lze rozeznat pouze na základě vnějších znaků, jako jsou například ploutve nebo pevnost masa.

Losos má výraznou, charakteristickou chuť. Jeho maso je velice jemné. Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %).

Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Zdroj: www.nordsee.com, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Nejlepší je lososy chytat s muškařským náčiním na řekách a s náčiním na hlubinnou přívlač na moři.

Nejčtenější články

Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím