Rybářský rozcestník

Losos (atlantský, tichomořský)

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.

Právě chycený losos na prutu
PrávěLosos

Název latinsky

Salmo salar

Jiný název

Salmon, Lachs, Salmón, Salmo, Saumon

Rozpoznávací znaky

Typický je pro něj leskle stříbrný, tmavě šedý hřbet a světlejší břicho. Barva lososa se mění během jeho života díky hormonálním vlivům. Lososi dorůstají maximální délky 1,50 metru a mohou vážit 35 kilogramů.

Výskyt

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách.

Obecně

Podobně jako siven patří losos do čeledi lososovitých. Uměle chovaný losos může být rozpoznán podle hřbetní ploutve, která je vykrojená v porovnání s typicky vyvinutou ploutví volně žijícího lososa. Spotřebitelé většinou rozpoznají lososa podle jeho charakteristicky světle červeného až růžového masa.

Losos se rodí jako sladkovodní ryba, ale ještě v relativně mladém věku nakonec migruje do moře. Tato migrace probíhá, když je losos dostatečně starý a mořská strava nepředstavuje žádný problém.

Losos pohlavně dozrává ve věku tří až šesti let a poté opouští mořské prostředí a cestuje proti proudu řek za účelem tření. Většinou musejí lososi překovat velké překážky, jako například plout proti proudu, proplout peřeje, kaskády a uměle vytvořené nádrže. I přesto lososi urazí značné vzdálenosti, někdy až 100 kilometrů za den. Během této cesty losos nepřijímá potravu. Období tření probíhá od října do prosince. Mladí lososi jsou rozpoznatelní podle červených skvrn na těle.

Kuchyňské zpracování:

Běžný spotřebitel většinou nedokáže rozpoznat rozdíl v chuti mezi vysoce kvalitním uměle chovaným a volně žijícím lososem. Toto lze rozeznat pouze na základě vnějších znaků, jako jsou například ploutve nebo pevnost masa.

Losos má výraznou, charakteristickou chuť. Jeho maso je velice jemné. Úlovky lososů se obvykle mírně nasolují, zchlazují nebo zamrazují a v této podobě se s nimi na trhu setkáváme nejčastěji. Maso je výborné, narůžovělé, s vyšším obsahem tuku (v létě 16 až 17 %, na podzim až 24 %).

Maso lososa nejlépe grilujeme nebo pečeme. Taky je pověstný tatarský biftek z lososa, tedy lososí maso tepelně nezpracované. Losos je díky své tučnosti skvělý i uzený.

Zdroj: www.nordsee.com, Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Způsob lovu

Nejlepší je lososy chytat s muškařským náčiním na řekách a s náčiním na hlubinnou přívlač na moři.

Nejčtenější články

Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

Chytat dravce na živou či mrtvou rybičku nebo jen na umělé nástrahy? Je lov na živou nástrahu přežitek?

V daleké minulosti to měli sportovní rybáři jednoduché, většinou chytali dravce na přirozenou nástrahu a to buď živou, nebo mrtvou, jinou volbu neměli. Časem se začali pro lov některých dravých ryb využívat i nástrahy umělé, což umožnil rozkvět sportovního rybolovu ruku v ruce s technickým vývojem, ten totiž dovolil výrobcům vláčecích nástrah nahradit dřevo umělými hmotami a dalšími materiály, z kterých se dnes vyrábí dokonalé napodobeniny rybek, ale i jiných vodních živočichů. Nejmodernější „měkké“ umělé nástrahy, které vznikly v USA, se velice rychle rozšířili jak do Evropy, tak i do Skandinávie. V severských zemích se tak s nastraženou živou rybkou již dnes téměř nesetkáte. V některých státech je pak chytání na živou nástrahu zakázané úplně!

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím