Rybářský rozcestník

Mořčák chutný (mořský vlk, okoun)

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů. V oblasti Středozemního moře je velké množství umělých chovů, ze kterých pochází i ryby dovážené na trh v Německu. Mořčák pocházející právě z takovýchto farem tvoří největší podíl ryb tohoto druhu na trhu. Mořčák chutný je na trhu dostupný po celý rok, ale podobně jako ostatní mořské ryby chutná nejlépe v zimních měsících.

Morčák - ryba na bílém podkladě
Morčák

Název latinsky

Dicentrarchus labrax

Jiný název

Mořský vlk, Spigola, Loup de Mer, Lubina, Sea bass, nebo Wolfsbarsch

Rozpoznávací znaky

Tělo mořčáka je dlouhé a elegantní, hřbetní ploutve jsou vroubkované a šupiny leskle stříbřité. Břišní strana mořčáka se jemně třpytí stříbrnými odlesky. Tuto rybu můžeme ve většině případů bezpečně rozpoznat podle černé skvrny na žábrách. Největší jedinci dosahují délky až 80 centimetrů a váhy až deset kilogramů.

Výskyt

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů.

Obecně

Mořčák chutný (mořský okoun) je okounovitá ryba patřící do čeledi perciformes (ostnoploutvých) a je často mylně považována za vlkouše obecného. Samci rostou pomaleji než samice a obvykle této velikosti nedosahují.

Mořčák je predátorem, který rád obývá oblasti v těsné blízkosti ústí řek a pobřeží. Loví všechny možné druhy ryb žijících v hejnech, jako například sledě. Mořčák se tře v období od května do srpna, přičemž jikry nejsou kladeny na pevně určené místo, ale namísto toho jsou larvy ponechány napospas mořským proudům a jsou volně unášeny až do doby vylíhnutí.

Kuchyňské zpracování:

Mořčák chutný má velice jemnou, aromatickou chuť. Jeho bílé maso se nádherně odlupuje a obsahuje jen málo kostí.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Menší ryby lze chytat na splávek na červy nebo kousky ryb. Větší pak pilkrováním, ale i přívačí.

Nejčtenější články

Podoustev nebo ostroretka, jak se rozeznají?

I když v našich vodách žije proti moři jen málo ryb, přesto se především u nedospělých jedinců, i některé naše druhy, často pletou. Nezkušeného rybáře pak může zaskočit i větší chycený kus, který vidí poprvé. Mě se to kdysi stalo právě u podoustve říční. I v atlasech, při srovnání s fotografií mnou chyceného jedince, jsem měl problém určit, zda jde o podoustev nebo ostroretku stěhovavou.

Ze zasedání hospodářského odboru při Radě ČRS

HO odbor zasedal 26. 3. a jako hlavní bod programu měl: Vyhodnocení připomínek ÚS ČRS k návrhu změn prostřednictvím úpravy BPVRP/vyhlášky/zákona. Jak jsme vás dříve informovali, Rada ČRS projednala tento materiál s návrhem změn již na svém zasedání 7. 12. 2017. Poté byl materiál podstoupen jednotlivým ÚS k projednání a připomínkování tak, aby HO mohl tyto připomínky projednat na březnovém zasedání a připravit na dubnové jednání Rady vyhodnocení připomínek od jednotlivých ÚS a popřípadě navrhnout řešení v případě shody u všech ÚS.

Rybářům už došla trpělivost: Do boje s pytláky se pustí s novou zbraní

Nepořádek, zakázané táboření a především pytlačení. To vše vyústilo k tomu, že rybáři navázali užší spolupráci se státní policií. Nedávno pytláci dokonce vypustili rybník a ukradli tuny ryb. Pomůže situaci zklidnit tato spolupráce?

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím