Rybářský rozcestník

Mořčák chutný (mořský vlk, okoun)

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů. V oblasti Středozemního moře je velké množství umělých chovů, ze kterých pochází i ryby dovážené na trh v Německu. Mořčák pocházející právě z takovýchto farem tvoří největší podíl ryb tohoto druhu na trhu. Mořčák chutný je na trhu dostupný po celý rok, ale podobně jako ostatní mořské ryby chutná nejlépe v zimních měsících.

Morčák - ryba na bílém podkladě
Morčák

Název latinsky

Dicentrarchus labrax

Jiný název

Mořský vlk, Spigola, Loup de Mer, Lubina, Sea bass, nebo Wolfsbarsch

Rozpoznávací znaky

Tělo mořčáka je dlouhé a elegantní, hřbetní ploutve jsou vroubkované a šupiny leskle stříbřité. Břišní strana mořčáka se jemně třpytí stříbrnými odlesky. Tuto rybu můžeme ve většině případů bezpečně rozpoznat podle černé skvrny na žábrách. Největší jedinci dosahují délky až 80 centimetrů a váhy až deset kilogramů.

Výskyt

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů.

Obecně

Mořčák chutný (mořský okoun) je okounovitá ryba patřící do čeledi perciformes (ostnoploutvých) a je často mylně považována za vlkouše obecného. Samci rostou pomaleji než samice a obvykle této velikosti nedosahují.

Mořčák je predátorem, který rád obývá oblasti v těsné blízkosti ústí řek a pobřeží. Loví všechny možné druhy ryb žijících v hejnech, jako například sledě. Mořčák se tře v období od května do srpna, přičemž jikry nejsou kladeny na pevně určené místo, ale namísto toho jsou larvy ponechány napospas mořským proudům a jsou volně unášeny až do doby vylíhnutí.

Kuchyňské zpracování:

Mořčák chutný má velice jemnou, aromatickou chuť. Jeho bílé maso se nádherně odlupuje a obsahuje jen málo kostí.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Menší ryby lze chytat na splávek na červy nebo kousky ryb. Větší pak pilkrováním, ale i přívačí.

Nejčtenější články

Přehled svazových revírů: Lov ryb nonstop 2018

Všimli jste si, že počet revírů s nonstop rybolovem se od loňského roku zvýšil..? Nově je výjimka Ministerstva zemědělství udělena také pro revíry Labe 27, Labe 28, Labe 31, Vltava 21-22 (ÚN Hněvkovice), Stonávka 2A a Morava 17 A. U části revírů s výjimkou došlo také k rozšíření platnosti výjimky na měsíc září. Přehled revírů s udělenou výjimkou najdete v tomto článku.

Češi vypěstovali nového kapra! Doplave na stoly už na Vánoce?

Fakulta rybářství a ochrany vod (FROV) Jihočeské univerzity vyšlechtila nové plemeno kapra s názvem amurský lysec, které je odolnější vůči nemocem. Na vývoji pracovali vědci více než 17 let. Amurský lysec je podle nich odolnější především vůči koi herpes viru (KHV), který působí úhyn kaprů.

Rybáři budou moci lovit déle a koupit si lístek na doživotí. Změny chystá ministerstvo zemědělství

Od dubna by se měla změnit doba lovu ryb v mimopstruhových revírech. Od dubna do konce září by mohli rybáři lovit od čtyř do 24 hodin, ve zbytku roku od pěti do 22 hodin. Po vypořádání připomínek to předpokládá vyhláška ministerstva zemědělství, která také zavádí rybářský lístek na dobu neurčitou pro rybáře starší 15 let. Ministerstvo odstoupilo od možnosti zkrácení doby lovu podle přání jednotlivých revírů.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím