Rybářský rozcestník

Okouník mořský

Okouník žije hlavně v Severním Atlantiku. Největší populace se vyskytují u pobřeží Islandu, Grónska, jižního Skotska, západního Irska a u severní části západního pobřeží Spojených Států. Existuje velký počet druhů této ryby, ale na trhu se objevují hlavně druhy okouníka žijící v hlubinách (okouník mořský, okouník bradatý) a druhy žijící v mělkých vodách.

Okouník mořský na soli

Jiný název

Redfish, Grande Sébaste, Gallineta-corvina, Sebaste, Rotbarsch

Rozpoznávací znaky

Jeho průměrná délka je přibližně 40 centimetrů, ale je známo, že může dorůstat až do délky jednoho metru. Okouník, jehož tělo je z vnějšku jasně červené, má také červenavé maso. Dalším výrazným znakem okouníka jsou jeho extrémně tvrdé šupiny, které se na koncích sbíhají a tvoří ostré bodce a díky tomu je povrch těla okouníků velmi hrubý.

Výskyt

Okouník žije hlavně v Severním Atlantiku. Největší populace se vyskytují u pobřeží Islandu, Grónska, jižního Skotska, západního Irska a u severní části západního pobřeží Spojených Států.

Obecně

Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem redfish. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě. Okouník fakticky náleží do čeledi ropušnicovitých (Scorpaenidae) a jedná se o takzvanou kostnatou rybu.

Specifickým charakteristickým znakem okouníků je také fakt, že přivádí na svět živá mláďata. Ta se líhnou z jiker uvnitř těla samičky a narodí se v období od března do června. Jednotlivá samička může vyprodukovat až 150 000 larv. Okouník se živí především garnáty, kraby a menšími rybami.

Kuchyňské zpracování:

Maso okouníka je pevné, bílé a šťavnaté. Jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku. Maso okouníka můžeme nejlépe smažit, vařit a péci. Vhodnou náhradou okouníka může být treska nebo mník. Je vhodné nechat si okouníka připravit k vaření přímo u prodejce ryb, protože jeho ostny jsou jedovaté.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Okouníci mořští se chytají na velkých hloubkách, většinou kolem 150 metrů i více, nejčastěji tak 10 až 40 metrů nade dnem. Nejlepší nástraha je návazec s více háčky zakončený pilkrem těžkým nejméně 400 gramů. Na každý háček napícháme proužek masa z makrely, nebo jiné mastnější ryby. Zasekáváme šetrně, protože okouníci mají jemné pysky a lehce se jim mohou háčky proříznout.

Nejčtenější články

NONSTOP – lov ryb po půlnoci. Proč s ním všichni dělají takovou vědu?

Dříve jsem byl velkým propagátorem lovu ryb pře půlnoc, nyní již mám pochyby, jak moc jde o výhodu moci chytat ryby celou noc. Po několika letech, co na revírech v NONSTOP režimu chytám, jsem totiž zjistil, že těch ryb, chycených v noci, zase až tak moc není.

Cíleně pro rybí maso chodí k vodě jen něco málo přes 4 % registrovaných rybářů

Z naší ankety s otázkou: „Proč vlastně rybařím?“, jasně vyplývá, že k vodě pro rybí maso chodí jen malé procento rybářů. Většina nás rybářů má totiž jiný důvod, proč vlastně k vodě na ryby chodí. Možná budete překvapeni, jak více jak 8 000 rybářů, v naší anketě, tedy hlasovalo.

Žebrové krmítko naplněné pečivem

V žebrovém krmítku skvěle drží jak větší kusy rohlíku, tak i kousky chleba. Lze pečivem naplnit a plně nahradit klasickou zakrmovací směs. I když jde o nouzové řešení, pokud nám například dojde zakrmovací směs, občas se vyplatí pečivo nasadit i místo krmné směsi jako hlavní zakrmovací složku krmení.

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím