Rybářský rozcestník

Okouník mořský

Okouník žije hlavně v Severním Atlantiku. Největší populace se vyskytují u pobřeží Islandu, Grónska, jižního Skotska, západního Irska a u severní části západního pobřeží Spojených Států. Existuje velký počet druhů této ryby, ale na trhu se objevují hlavně druhy okouníka žijící v hlubinách (okouník mořský, okouník bradatý) a druhy žijící v mělkých vodách.

Okouník mořský na soli

Jiný název

Redfish, Grande Sébaste, Gallineta-corvina, Sebaste, Rotbarsch

Rozpoznávací znaky

Jeho průměrná délka je přibližně 40 centimetrů, ale je známo, že může dorůstat až do délky jednoho metru. Okouník, jehož tělo je z vnějšku jasně červené, má také červenavé maso. Dalším výrazným znakem okouníka jsou jeho extrémně tvrdé šupiny, které se na koncích sbíhají a tvoří ostré bodce a díky tomu je povrch těla okouníků velmi hrubý.

Výskyt

Okouník žije hlavně v Severním Atlantiku. Největší populace se vyskytují u pobřeží Islandu, Grónska, jižního Skotska, západního Irska a u severní části západního pobřeží Spojených Států.

Obecně

Okouník mořský patří mezi několik druhů ryb, které jsou v angličtině obecně označovány názvem redfish. Tato ryba je snadno rozpoznatelná díky své křiklavě červené barvě. Okouník fakticky náleží do čeledi ropušnicovitých (Scorpaenidae) a jedná se o takzvanou kostnatou rybu.

Specifickým charakteristickým znakem okouníků je také fakt, že přivádí na svět živá mláďata. Ta se líhnou z jiker uvnitř těla samičky a narodí se v období od března do června. Jednotlivá samička může vyprodukovat až 150 000 larv. Okouník se živí především garnáty, kraby a menšími rybami.

Kuchyňské zpracování:

Maso okouníka je pevné, bílé a šťavnaté. Jeho chuť je jemná a maso obsahuje relativně málo tuku. Maso okouníka můžeme nejlépe smažit, vařit a péci. Vhodnou náhradou okouníka může být treska nebo mník. Je vhodné nechat si okouníka připravit k vaření přímo u prodejce ryb, protože jeho ostny jsou jedovaté.

Zdroj: www.nordsee.com

Způsob lovu

Okouníci mořští se chytají na velkých hloubkách, většinou kolem 150 metrů i více, nejčastěji tak 10 až 40 metrů nade dnem. Nejlepší nástraha je návazec s více háčky zakončený pilkrem těžkým nejméně 400 gramů. Na každý háček napícháme proužek masa z makrely, nebo jiné mastnější ryby. Zasekáváme šetrně, protože okouníci mají jemné pysky a lehce se jim mohou háčky proříznout.

Nejčtenější články

Lov úhořů – jak na ně

Někdo nechytne úhoře za celý život, jiný ho dostane na háček při chytání kaprů. Ovšem cílený lov úhořů není zase tak složitý, jen se stačí řídit pár radami a tipy našich pradědů a vyrazit k vodě tehdy, když ostatní od vody utíkají. 🙂

Chytáme na boilies – úplné začátky – návazce a montáže

Chytání na různě velké a barevné kuličky již není ani u nás v Česku žádnou novinkou. Touto asi nejúspěšnější metodou pro lov kaprovitých ryb, cíleně pak hlavně velkých kaprů, propadlo mnoho českých rybářů. A není divu! Nejen, že se často na nastražené boilie nechá přemluvit velký kapr, ale například i amur a další karprovité ryby. Nabídnutým boilie pak někdy nepohrdne ani sumec. V tomto článku pro rybářské elévy, nebo pro ty, co to chtějí teprve s boilies kuličkami poprvé zkusit, si povíme a ukážeme, jak navázat montáže a nabídnout boilies rybám.

Chytání sumců s montáží s podvodním splávkem

Bydlím v kraji, kde všichni co chytají sumce, chytají je tzv. „na trhačku“, tedy pomocí kačeny, ale i bez ní, sestavy uvázané buď na bójce nebo větvi pomocí trhacího vlasce. Tato metoda je velmi účinná předemvším v létě, o prázdninách, ale má dvě úskalí. Funguje hůře na velkých hloubkách a také bez lodi ji nelze použít. Jak tedy lovit sumce, pokud nemáte loď nebo jste u vody s opravdu velkou hloubkou? Je to jednoduché, chytejte sumce pomocí podvodního splávku!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím