Rybářský rozcestník

Kranas obecný

Kranas obecný patří do čeledi ryb lodivodovitých (Carangidae). Tato čeleď čítá na třicet rodů a velmi mnoho druhů (asi dvě stě!). Obývají tropická, subtropická a mírná moře v různých končinách světa. Značná část těchto ryb má značný hospodářský význam, ročně se jich vyloví asi 1 milión tun.

Kranas obecný - více rybek na bílém pozadí

Název latinsky

Trachurus Trachurus

Jiný název

Stavrida

Rozpoznávací znaky

Dosahuje délky asi 40-50 cm a zřídka váhy nad 0,5 kg.

Obecně

Kranas obecný vytváří v mořích více poddruhů. Setkáme se s nimi poměrně často na trzích mořských ryb, kde je znám spíš pod jménem „Stavrida“. V moři se pohybuje v hejnech, která stále čile mění místa pobytu.

V sítích se většinou objevují jedinci velcí jen asi 15 cm dlouzí (například v Černém moři). Plůdek se živí planktonem, ale větší kranasi běžně pronásledují sledě, sardinky, sardele a jiné druhy ryb.

Krátce před rozmnožováním se kranasi shromažďují do velkých hejn, a to v takovém množství, že „moře se jimi široko daleko červená a rybáři jich za jednu noc uloví tisíce“.

Kuchyňské zpracování:

Maso mají kranasi bílé, poměrně tuhé. Je však celkem levné a proto se ho prodá velké množství. Na trhu bývá kranas k dostání čerstvý, sušený, uzený i konzervovaný. Nejlepší je vařené a dušené.

Zdroj: Světem zvířat IV. – Ryby, obojživelníci, plazi

Nejčtenější články

Největší dětské rybářské závody na rybníce Konopiště

Pořádáme již třetí ročník dětských závodů pro širokou veřejnost( není třeba rybářského lístku). Loňská účast byla 108 dětí. Každý malý závodník má v ceně startovného (100 kč) zajištěné jídlo a pití a drobný prezent. Do 50tého místa garantujeme věcné a hodnotné ceny.

Ryby v české kuchyni – 1. díl

Ryby se v Čechách konzumují po staletí. Dříve hlavně sladkovodní, nyní si oblibu získaly i ryby mořské. Asi nejvýznamnější rybou u nás byl odedávna kapr. Kapr se začal konzumovat již ve středověku a to díky rozmachu rybnikářství, kdy rybníky patřily k běžné součásti feudálních panství, ale i klášterů. Do výstavby rybníků se pak zapojily později i města.

Ryba v české kuchyni – 3. díl

Jak bylo uvedeno v minulých dílech, ryby se ve středověku objevovaly na stolech především šlechty, měšťanů a bohatších sedláků, ovšem postupem času si je mohl dopřát i chudý lid. Zakoupit se daly třeba na trzích, kde tehdy fungoval také barterový systém (směnný obchod), takže chudší vrstvy obyvatel mohly zakoupit nebo častěji směnit ryby od říčních rybářů, kteří je na trh dodávali. Rybáři občas ryby směnili za jiné zboží, za maso od řezníků, zeleninu, ale také košíky, či jiné potřeby do domácnosti, ale i pro práci.