Rybářský rozcestník

Čolek velký (Triturus cristatus)

Čolek velký je robustní ocasatý obojživelník. Do roku 1983 byl spojován do jednoho druhu s čolkem dravým z Jižní Evropy. Oba druhy se spolu běžně kříží. Je typickým obyvatelem větších a hlubších vodních nádrží jak přirozeného, tak i umělého původu.

Čolek velký
Čolek

Rozpoznávací znaky

Největší u nás žijící zástupce čolků. Hlavu má v předu širokou, z vrchu mírně zploštělou, tělo poměrně štíhlé, dlouhé v průměru až 15 cm (18 cm). Samci pak bývají menší než samice. Nohy jsou u samců poměrně delší než u samic, v larválním stadiu je mají nejdelší ze všech našich čolků. Kůže hrubě zrnitá, jen u larev hladká. U samců se na jaře vytváří na hřbetě a na ocase až 10 mm vysoký, zubatý, na spodním okraji ocasu celokrajný kožní hřeben, mezi hřbetem a ocasem zcela nebo téměř zcela přerušený hlubokým zářezem. Koncem léta se tento hřeben snižuje. Vrchní část jeho těla je tmavá, hnědá nebo šedá, spodní část a hlavně břicho má zbarvené žlutě, nebo orenžově, často s černými fleky. Vrcholky kožních bradavek má bělavé. Hrdlo má čolek velký hnědé, mramorované nebo zcela tmavé.

Výskyt

V současnosti je počet lokalit, kde žije čolek velký, značně zredukovaný. Hojný je jen místě, v některých částech Česka, jinde chybí, nebo je vzácný. Těžiště jeho výskytu v ČR se nalézá ve výškách 200-800 m n.m. Ve světě je rozšířený ve střední a severní Evropě, ovšem né všude, někdy chybí.

Obecně

Čolek velký žije především v rybnících, jezírkách v lomech a pískovnách, tůních, vzácněji i v zatopených příkopech, závlahových kanálech, požárních nádržích i vybetonovaných koupalištích. Je druhem spíše nižších poloh. Čolci žijí ve dvou životních stádiech. Ve stádiu larválním, kdy jsou aktivní po celý den. Později dospělí jedinci žijí suchozemským životem, to pak bývají přes den schovaní v úkrytech pod kameny, kmeny, v děrách v zemi a podobně. V noci se vydávají na lov různých členovců, červů či plžů …

Čolci zimují v různých puklinách, opuštěných norách po menších tvorech, na dně vodních nádrží v bahně apod.

Čolek velký - jeho spodní část

Čolek velký – jeho spodní část

Rozmnožování začíná pro čolky typickým tancem, pak spanilou jízdou, kdy samička ochotná k páření přijme samečkův spermatofor, který jí zůstane viset na kloace a pak do ní vnikne. Samička začne s kladením vajíček několik dnů po oplodnění, klade je na vodní rostliny, ale i jinde, na vhodné místo do vody. Z vajíček se zhruba po 2 týdnech líhnou larvy, které se živí planktonem a přibližně po 3 i více měsících z nich vyrostou čolci.

Nejčtenější články

Změny v rybářském řádu pro rok 2019

Jako každý rok i letos tu máme výpis těch nejdůležitějších změn v rybářském řádu platných od 1.1.2019. Musím však upozornit, že ne ve všech krajích byly schváleny všechny změny doporučené Radou ČRS! Rada ČRS totiž nemá kompetenci direktivně vstupovat do výlučné pravomoci uživatele revíru a tak záleží na nich, zda schválí doporučení rady v plném znění, nebo ne.

Největší rybí obři – rybářské trofejní kusy

Dnes je mezi námi sportovními rybáři modní trend honit se za velkými trofejními kusy. Nevím, zda tuto mánii odstartoval svými dokumenty Jakub Wágner, tedy u nás v Česku, nebo zda se rybáři již v minulosti i u nás předháněli v tom, kdo chytí tu největší rybu. Já osobně si raději dobře zachytám a po extra velkých rybách zase tak neprahnu, ale poctivě řečeno, kdo by nechtěl na prutu opravdu trofejní kus? Ale začněme odjinud. Víte vůbec, jaká je ta největší ryba, co brázdí vody na naší planetě?

Chytání na feeder – úplné začátky

Coje je tedy ten feeder? Je to prut, který se používá na chytání metodou položená, tedy se závažím položeným na dně. Pruty na feeder jsou opatřeny tenkými, ohebnými signalizačními špičkami, podle kterých rybář pozná i jemné záběry. Pruty i celá tato metoda pochází z Anglie. U nás feeder tak zdomácněl, že si ho osvojily i starší rybářské ročníky, dříve chytající jen na krmítko a klasický kaprářský prut. Feeder je skvělý pro ty, co chtějí opravdu aktivně strávit čas u vody. Pro ty, co od prutu rádi odcházejí, nebo u chytání rádi podřimují, feeder rozhodně není!

Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.
Další informace Rozumím